Mainos
Mainos

Niinistö tyytyväinen Durbanin kokouksen tuloksiin

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kuvailee Durbanin ilmastokokousta menestyksekkääksi.

- Tämä on vahvin edistysaskel ilmastoneuvotteluissa sitten sen, kun aikanaan Kioton sopimuksesta päästiin sopuun.

Ilmastoneuvottelijat päättivät, että uusi kaikkia maita koskeva kasvihuonekaasupäästöjä rajoittava sopimus saadaan allekirjoitettavaksi viimeistään vuonna 2015. Voimaan sitova sopimus halutaan saada viimeistään vuonna 2020.

- Kyseessä on varsin vahva tiekartta. Yksityiskohdista väännetään tietysti, kun on useampi vuosi aikaa valmistella sitä, mikä sopimuksen laillinen rakenne on ja minkälaisia päästövähennyksiä eri mailla on. Mutta sopimus koskee kaikkia, korostaa Niinistö.

Neuvottelut venyivät aamuviiteen asti.

- Olihan se dramaattista ja tunnelma oli hyvin intensiivinen, kertoo Niinistö.

Niinistön mukaan Suomi sai Durbanissa hyvää palautetta aktiivisesta otteestaan ilmastoneuvotteluissa.

Metsäkatoa vähennettävä

Niinistö varoittaa, että Suomen tulee vähentää metsäkadon määrää, jotta siitä ei tule lisäkustannuksia. Kioton sopimuksen uudella kaudella vuodesta 2013 alkaen metsäkatoa koskevat säännöt ovat Suomen kannalta tiukat.

Suomi ajoi EU:n kanssa erillistä metsäkadon kompensaatiokirjausta Durbanin ilmastoneuvotteluissa, mutta esitys ei mennyt läpi.

Kokouksessa päätettiin jatkaa vuonna 1997 solmittua Kioton sopimusta. Sopimuksessa ovat mukana EU-maat ja muutamia muita maita.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme