Mainos
Mainos

Niinistö vähentäisi valtion velkaa 20 mrd vuodessa

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö esittää, että valtion velkaa pitäisi lyhentää 20 miljardilla vuodessa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mielestä hallituksen tavoitteena pitäisi olla valtion velan lyhentäminen runsaalla 20 miljardilla markalla vuodessa seuraavien kymmenen vuoden ajan. Niinistö esittää näkemyksensä tämän aamun Helsingin Sanomissa.

Lisäksi lyhennys pitäisi Niinistön mielestä saada aikaan riippumatta kertaluontoisista tuloeristä kuten valtion omaisuuden myynnistä. Tällä tahdilla velka painettaisiin vuoden 2010 tienoilla 100-150 miljardiin nykyisestä noin 380 miljardista markasta. Vuoden 2010 jälkeen valtion taloutta alkaa rasittaa nopea eläköityminen.

Niinistö ottaa Helsingin Sanomissa kantaa myös optiomiljooniin. Ministerin mukaan suomalaisten olisi hyväksyttävä se, että jotkut rikastuvat optioilla huimaa vauhtia.
-Minun on mahdotonta käsittää, että jonkun rikastuminen olisi muilta pois. Kyllä näillä veroprosenteilla tulee rahaa myös yhteiseen käyttöön, Niinistö sanoo.

Niinistön puheita kummastellaan

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja tarkastusjaoston puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä kummeksuu valtiovarainministeri Sauli Niinistön budjettipuheita.

Ala-Nissilä muistuttaa, että eduskunnan lausumat velvoittavat perustuslain mukaan hallitusta. Eduskunta käyttää ylintä budjettivaltaa ja sen painopistealueita koskeva tahto on otettava huomioon talousarviota valmisteltaessa.
-Valtiovarainministeriöllä on kyllä valtaa ja tärkeä rooli, mutta ei se sentään saa valtakirjaa kansalta ja korvaa eduskuntaa, Ala-Nissilä muistuttaa. Hän ihmettelee, mihin eduskuntaa ylipäätään tarvittaisiin, jos veroratkaisut tehdään tupopöydässä ja talousarvio valtiovarainministeriössä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme