Mainos
Mainos

Niinistöltä kunnianosoitus veteraaneille – lue, kuinka kuului ylipäällikön päiväkäsky

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi tänään ylipäällikön päiväkäskyn, joka on osoitettu sotiemme veteraaneille ja lotille.

Edellisen kerran ylipäällikön päiväkäsky on annettu vuonna 1995, jolloin sodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.

Näin Niinistön päiväkäsky kuului sanasta sanaan näin:

Kunnioitetut Sotiemme Veteraanit ja Lotat

Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta viime sotiemme päättymisestä. Raskaat sotavuodet vaativat mittavia uhrauksia. Kaikkein tärkein - maamme itsenäisyys ja kansamme vapaus - onnistuttiin turvaamaan jälkipolville.

Veteraanisukupolvemme uhraukset ja koettelemukset olivat ankarat niin taistelukentillä kuin kotirintamalla. Monet antoivat sodassa isänmaan puolesta nuoruutensa, terveytensä ja henkensä. 

Sodassa, jossa Suomi taisteli kansalaisten elinmahdollisuuksien, itsemääräämisoikeuden, vapauden sekä kodin puolesta.
Sotien jälkeisessä jälleenrakennustyössä korostuivat veteraanisukupolvelle ominaiset arvot: vastuullisuus, velvollisuudentunto, lähimmäisestä huolehtiminen sekä luja ja horjumaton usko tulevaisuuteen. Tätä esimerkkiä ja henkeä tarvitsemme myös tänään.

Sotiemme veteraanit ja lotat, kansakuntamme puolustajat ja jälleenrakentajat.  Tunnemme suurta kiitollisuutta Teitä ja Teidän tekojanne kohtaan. Suomalaisten miesten ja naisten ansiosta voimme olla ylpeitä historiastamme ja yhteiskunnasta, jossa saamme tänä päivänä elää. Lähes 100-vuotinen itsenäisyytemme on kestänyt ja kantanut läpi vaikeidenkin aikojen. 

Itsenäisyytemme turvaaminen ja veteraanisukupolven arvokkaan perinnön vaaliminen on meidän nuorempien sukupolvien kunniatehtävä nyt ja tulevaisuudessa.

Miekantuppikäsky kuuluisin

Ehkä tunnetuin suomalainen päiväkäsky on Mannerheimin jatkosodan alussa antama miekantuppikäsky, jossa Mannerheim kertoo Suomen sisällissodassa 1918 antamastaan lupauksesta, ettei tulisi panemaan miekkaansa tuppeen ennen kuin Suomi ja Itä-Karjala olisivat vapaat.

Tänään vietetään kansallista veteraanipäivää. Huhtikuun 27. päättyi Lapin sota ja sen myötä toisen maailmansodan taistelut vuonna 1945.

Presidentti Niinistö osallistui puolisonsa Jenni Haukion kanssa veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Hämeenlinnassa. Hän palkitsee kunniamerkillä tänään 1803 sotaveteraania, jotka eivät aiemmin ole saaneet suomalaista kunniamerkkiä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot