Mainos
Mainos

Nikula: Supo hoiti Stasi-listan oikein

Oikeuskanslerin mukaan suojelupoliisi toimi oikein, kun se ei esittänyt esitutkinnan käynnistämistä ns. Stasi-listan perusteella.

Oikeuskansleri Paavo Nikula katsoo, ettei suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen menetellyt virheellisesti arvioidessaan, ettei ns. Stasi-listan perusteella ollut aihetta käynnistää esitutkintaa.

Tiitisen menettelystä oikeuskanslerille kanteli kaksi henkilöä. Heidän mukaansa Tiitisen olisi tullut kassakaappiin sulkemisen sijaan tutkituttaa lista, koska listalla olevia henkilöitä oli syytä epäillä maanpetoksellisesta toiminnasta.

Tiitisen oikeuskanslerille antaman selvityksen mukaan listalla oli pelkät nimet henkilöistä, joihin DDR:n tiedustelupalvelun Stasin Helsingin edustaja oli pitänyt yhteyttä. Lista ja siinä olevat tiedot oli saatu länsisaksalaisesta lähteestä.

Tiitinen kertoo myös esittäneensä silloiselle tasavallan presidentti Mauno Koivistolle listaa näyttäessään, ettei sen johdosta ollut perusteita ryhtyä toimenpiteisiin.

"Listan näyttö hataraa"

Esitutkintalain mukaan poliisin on toimitettava esitutkinta silloin, kun on syytä epäillä, että rikos on tehty. Tämä koskee myös suojelupoliisia, muistuttaa oikeuskansleri.

Tiitisen selvityksen mukaan lista ei sisältänyt sellaista näyttöä, joka olisi johtanut rikosepäilyä koskevan esitutkintakynnyksen ylittymiseen listassa olleiden henkilöiden kohdalla. Oikeuskansleri toteaa, ettei Tiitinen näin arvioidessaan ylittänyt harkintavaltaansa eikä menetellyt virheellisesti.

Oikeuskansleri myös kävi suojelupoliisissa selvittääkseen millä tavoin ja millä perusteilla nimilistan suhteen oli toimittu. Listalla ei ollut tarkempia yksilöintejä eikä edes väitteitä rikollisesta toiminnasta.

Listalla olevien nimien mahdollisesta julkistamisesta päättäminen kuuluu oikeuskanslerin mukaan suojelupoliisille itselleen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.10.2003).

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot