Mainos
Mainos

Nimettömät narkomaanit kaihtavat kaikkia päihteitä

Tuhatkunta nimetöntä narkomaania eri puolilta maailmaa on koolla viikonloppuna Helsingissä. Huume-ongelmia ei kuitenkaan ole luvassa, sillä Nimettömät Narkomaanit kaihtaa kaikkia päihteitä, myös alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. NA:n 25. Euroopan konventissa juhlistetaan toipumista ja nautitaan elämästä ilman huumeita.

Yleensä sana narkomaani herättää synkän mielikuvan ihmisestä, jonka elämän huumeet ovat tuhonneet. Nimettömät Narkomaanit on löytänyt tavan lopettaa huumeiden ja kaikkien muidenkin päihteiden käytön, sanoo jo 12 vuotta puhtaana ollut Timo.

AA-liikkeen tavoin toimivalla NA:lla on ollut toimintaa Suomessa jo 20 vuoden ajan. Kokouksia järjestetään joka viikko noin sata ja vakituisesti kokouksissa käyviä riippuvaisia on 500-700. Pohjoisin ryhmä kokoontuu Sodankylässä. Kokouksissa jokainen jakaa oman kokemuksensa siitä, millaista on elämä ilman huumeita.

Yhdessä pohditaan riippuvuutta sairautena

Siinä missä AA:ssa keskitytään alkoholismiin, NA:ssa puhutaan riippuvuudesta sairautena. Ihmiset kokoontuvat yhteen huumeongelman vuoksi, mutta moni pohtii riippuvuuttaan paljon laajemmin. Monella on Timon mukaan myös kokemuksia siitä, että riippuvuus sairautena ei parane.

-Itsekin joskus luulin saaneeni tarpeeksi tietoa, välimatkaa ja ymmärrystä, että voisin ottaa kohtuudella esimerkiksi alkoholia, mutta eipä se onnistunut. Kaikki voi lähteä yhdestä annoksesta, sanoo Timo.

Uuden tulokkaan toivotaan osallistuvan kokouksiin mieluiten joka päivä, koska kyse on laaja-alaisesta ongelmasta. Pitää myös saada muuta täytettä sille ajalle, jona aiemmin oli tottunut hankkimaan ja käyttämään aineita.

Yhdysvalloista lähtenyt NA:n toimintaohjelma on levinnyt jo yli 130 maahan. Timo arvelee, että NA-kokouksen löytää jo melko helposti lomamatkallaankin. Toimintaan osallistuminen on täysin maksutonta. Uskonnon kanssa NA:lla ei ole oikeastaan mitään tekemistä, vaikka periaatteet ovatkin hengellisiä. Jokainen NA-lainen määrittelee oman uskonsa tai sen puuttumisen aivan itse.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme