Mainos
Mainos

Noin 1500 järveä vailla kunnostusta

Alueelliset ympäristökeskukset tukevat vuosittain 50-60 järvienkunnostushanketta.

Suomessa on arviolta 1500 järveä, jotka ovat kunnostuksen tarpeessa, Suomen ympäristökeskus Syke arvioi.Noin 700 järveä on jo kunnostettu, mutta muun muassa rehevöitymisen ja runsaan vesikasvillisuuden vaivaamia järviä riittää edelleen kunnostettavaksi.

Alueelliset ympäristökeskukset saavat vuosittain satoja yhteydenottoja koti- tai lomajärven kunnostustarpeesta. Keskukset tukevat vuosittain 50-60 kunnostushanketta, Syke tiedottaa.

Yleisimmin käytettyjä kunnostuskeinoja ovat vesikasvilliuuden niitto, teho- ja hoitokalastus, hapetus, ruoppaus ja vedenpinnan nosto. Kunnostuskustannukset voivat nousta suurehkoissa järvissä yli 100 000 euron. Pienten järvien kunnostushankkeet voidaan toteuttaa suureksi osin talkootyönä.

Syken mukaan järven osakaskunnan, kylätoimikunnan tai hoitoyhdistyksen aktiivisuutta tarvitaan, jotta järven kunnostuu onnistuu.

Syke on tehnyt järvien kunnostusoppaan, joka auttaa talkoolaisia ja ammattilaisia hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme