Mainos
Mainos

Nokian komponenttivarkaus oikeudessa

Epäillyt kiistävät syyllisyytensä. Syyttäjän mukaan virolais-suomalainen rikollisjoukko vei Salosta yli satatuhatta matkapuhelimiin tarkoitettua komponenttia viime ja toissa vuonna.

Nokian komponenttien anastamisesta ja eteenpäin toimittamisesta epäillyt miehet kiistävät syyllisyytensä.

Syyttäjän mukaan virolais-suomalainen rikollisjoukko vei Nokian koetuotannosta Salosta yli satatuhatta erilaista matkapuhelimiin tarkoitettua komponenttia vuosina 2004-2005. Syyttäjä laskee, että anastetun omaisuuden arvo on reilut 800 000 euroa.

Vyyhden pääkäsittely alkoi tänään Vantaan käräjäoikeudessa. Nokia vaati jutun käsittelyä kokonaan suljetuin ovin yrityssalaisuuksiensa suojelemiseksi, mutta käräjäoikeus päätti pääosin toisin. Sivulliset joutuvat poistumaan silloin, kun salissa käsitellään yritykselle arkaluonteisia asioita.

Jutussa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan virolais- ja suomalaismiestä. Yksi heistä on Nokian palveluksessa Salon seudulla varastomiehenä työskennellyt virolainen, jota syytetään lukuisista törkeistä varkauksista ja yrityssalaisuuden rikkomisesta.

Komponentteja salakuljetettu Viroon?

Syyttäjän mukaan varastomies käytti hyväkseen atk-oikeuksiaan ja valikoi koetehtaalta tietojensa puolesta arvokkaampaa omaisuutta. Eri varkauskertoja syyttäjä katsoo olleen pitkälti päälle toistakymmentä. Varastetun omaisuuden rvo kasvoi keikka keikalta. Mies ehti toimia Nokian palveluksessa ennen epäiltyjä rikoksia viitisen vuotta.

Seitsemää muuta syytetään muun muassa törkeistä kätkemisrikoksista. Syyttäjä katsoo heidän ottaneen vastaan varastettua omaisuutta ja välittäneen sitä eteenpäin. Komponenttien epäillään päätyneen pääkaupunkiseudun kautta Viroon. Niiden loppusijoituspaikka tai käyttötarkoitus ei ole selvillä.

Törkeistä varkauksista syytetyn miehen asianajajan mukaan komponenttien ottamisessa ei ole kysymys lainkaan niin suuresta tai organisoidusta asiasta kuin syyttäjä väittää. Komponentit olivat hänen mukaansa romutukseen menossa ollutta tavaraa eikä varastomiehellä ollut valtuuksia itse päättää, mikä tavara päätyy hävitettäväksi. Lisäksi miestä painostettiin.

Osa muista syytetyistä väitti tiistaina, etteivät he tienneet tavaroiden olevan Nokialta anastettuja vaan olettivat pussien tai laukkujen sisältönä olevan vanhoja matkapuhelimia.

Nokia muuttanut työskentelytapoja

Poliisi pääsi komponenttivarkauksien jäljille vahingossa. Varkaudet huomattiin suuren huumejutun tutkinnan yhteydessä kotietsinnässä. Poliisi löysi huumevyyhdessä epäiltynä olleen asunnosta laukun, jonka sisällöksi paljastuikin komponentteja.

Nokian mukaan komponenttitapaus on erittäin poikkeuksellinen. Nokia on muun muassa tapauksen jälkeen kiristänyt turvatoimia ja lisännyt valvontaa. Yritys ei kuitenkaan halua lähteä ruotimaan asiaa tarkemmin julkisuudessa.

- Tämä on sellainen tapahtuma, joka on sattunut jo aikaisemmin ja tullut toisen rikostutkinnan yhteydessä ilmi. Me olemme tehneet talon sisäisesti tarvittavat toimenpiteet ja muutokset prosesseihin ja työskentelytapoihin. Emme halua tuoda asiaa sen enempää esille, sanoo viestintäpäällikkö Riitta Mård Nokialta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme