Mainos
Mainos

Nollaraja huumeille liikenteessä?

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa selkeää nollarajaa huumeille liikenteesssä. Ehdotuksen mukaan kuljettaja voitaisiin tuomita rattijuopumuksesta vain sillä perusteella, että hänen verestään löytyy huumeita.

Liikenteessä tulisi ottaa käyttöön selkeä nollaraja huumeille, ehdottaa oikeusministeriön asettama työryhmä. Huumeiden ja lääkkeiden käytölle liikenteessä ei ole määritelty samanlaisia raja-arvoja kuin alkoholille. Huumaantuneena ajanut henkilö voidaan voimassaolevan lain mukaan tuomita rattijuopumuksesta ja määrätä ajokieltoon vain silloin, kun hänen ajokykynsä voidaan todeta olleen heikentynyt ajon aikana. Jos kuljettajan verestä tai virtsasta löytyy huumejäämiä, mutta ajokyvyn ei voida osoittaa huonontuneen, hänet voidaan tuomita huumausaineen käytöstä, mutta ei rattijuopumuksesta. Tällöin hänelle ei myöskään voida määrätä ajokieltoa.

Pikatestin kehittäminen olennaista

Tärkeintä olisi saada pikatestaus toimimaan.

Huumeiden tehokas testaaminen liikenteessä edellyttää, että voidaan käyttää samantyyppistä pikatestiä kuin alkoholitestauksessa (puhalluskoe). Tällaista käyttökelpoista pikatestiä ei vielä ole, vaan laitteet ovat melko hitaita ja osaksi epäluotettavia. Huumeiden nollarajan käytännön merkitys voisi siksi jäädä aluksi vähäiseksi. Huumeet tulisivat edelleen ilmi lähinnä normaalin liikennevalvonnan yhteydessä. Myös lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajaminen voi vaarantaa liikenneturvallisuutta riippumatta siitä, käytetäänkö lääkkeitä lääkinnällisessä vai päihdyttävässä tarkoituksessa. Työryhmä toteaa, että tulisi suosia sellaisten lääkkeiden käyttämistä, joiden vaikutukset liikenneturvallisuuteen ovat mahdollisimman vähäisiä.

Huumausaineiden käyttö on koko ajan lisääntynyt ja huumeiden vaikutuksen alaisia kuljettajia on liikenteessä yhä enemmän. Huumaantuneena ajamisesta epäiltynä tutkittiin vuonna 1999 yhteensä 1 683 kuljettajaa. Näistä 1 351 tapauksessa todettiin huumeiden tai lääkeaineiden käyttö ja 918 tapauksessa varsinaisten huumausaineiden käyttö. Yleisimmin käytetyt aineet olivat amfetamiini ja kannabis.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme