Mainos

Nord Stream tarkensi Itämeren kaasuputken reittiä

Nord Stream on muuttanut kaasuputken linjausta Tanskan, Ruotsin ja Saksan vesillä. Sen sijaan ainakin toistaiseksi reitti pysyy Suomen talousvyöhykkeellä Suomenlahden keskiosassa.

Itämeren maakaasuputkea rakentava Nord Stream -yhtiö on tarkentanut putken ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tutkittavia linjausvaihtoehtoja. Muutoksista tehty väliraportti on lähetetty lausunnolle kaikkiin Itämeren rantavaltioihin, kertoi ympäristöministeriö tänään.

Nord Stream on muuttanut kaasuputken linjausta Tanskan, Ruotsin ja Saksan vesillä. Saksassa kaasuputken rantautumispaikkana on tutkittu myös toista vaihtoehtoa.

Putken suunniteltua reittiä on muutettu Bornholmin saaren pohjois- ja länsipuolitse läheisen kemiallisten aseiden upotusalueen takia.

Gotlannin eteläpuolista reittiä on tarkennettu läheisen Natura-alueen, kemiallisten aseiden upotusalueiden, miinariskien ja laivareittien vuoksi. Saksassa on huomioitu läheiset Natura-alueet ja suunnitellut merituulipuistot.

Ympäristöministeriön neuvottelevan virkamiehen Seija Rantakallion mukaan Suomi on pitänyt tärkeänä myös Suursaaren eteläpuolisen linjauksen tutkimista. Vaihtoehto ei sisälly YVA-selvitykseen. Venäjän kanssa on sovittu asiantuntijatapaamisesta, jossa keskusteltaisiin vaihtoehdosta.

- Venäjän luonnonvarainministeriö on vastannut myönteisesti Suomen esitykseen vaihtoehtotarkastelusta, mutta ei ole vielä vahvistanut kantaansa Suursaari-vaihtoehdon sisällyttämisestä YVA-selostukseen, kertoi Rantakallio. Nord Streamin projektiraportin mukaan kaasuputken reitti pysyy Suomenlahden keskiosassa Suomen talousvyöhykkeellä.

Miljardin euron putkitilaus

Kaasuputkien toimituskilpailun voittivat EUROPIPE ja venäläinen putkivalmistaja OMK (Vyksa). Nord Stream tilasi aiemmin viikolla niiltä kaasuputkia yli miljardilla eurolla. EUROPIPE toimittaa kolme neljäsosaa ja OMK neljänneksen ensimmäisen maakaasuputken teräsputkista.

EUROPIPEN saama 860 000 tonnin putkitilaus on yhtiön historian suurin. Putket valmistetaan Mülheimin tehtaalla Saksassa.

Nord Stream tekee raportin mukaan parhaillaan laajaa geofysikaalista vedenalaista tutkimusta, jotta uudet optimoidut reitit voitaisiin vahvistaa. Se kuvaa reitit huolellisesti Venäjältä Saksaan sellaisten kohteiden varalta, jotka voisivat vaarantaa putkien asennuksen.

Vedenalaisen putkijärjestelmän yksityiskohtaisesta suunnittelusta vastaa italialainen rakennesuunnitteluyritys Snamprogetti in Fanon (SPF). Nord Stream teki sopimuksen SPF:n kanssa keväällä. Kaasuputkien asennusproomut on tilattu brittiläiseltä Saipemilta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot