Mainos
Mainos

Nordea-huijarit nostivat tyhjäksi ainakin kaksi tiliä

Huijausviestejä on lähetetty ulkomailla olevilta koneilta, joille taas on päästy hakkeroitumalla. Näin on erittäin hankalaa saavuttaa viestien alkuperäistä lähdettä.

Nordean verkkopankkitunnuksia kalastelleet huijarit ovat onnistuneet tyhjentämään ainakin kaksi suomalaistiliä. Keskusrikospoliisin mukaan kummallakin tilillä oli rapiat kymmenentuhatta euroa kahisevaa.

Tilien omistajat erehtyivät vastaamaan sähköpostiin, jossa udeltiin Nordean verkkopankin tunnuksia. Kun he havaitsivat huijauksen ja ottivat yhteyttä pankkiin, rikolliset olivat jo ehtineet tyhjentää tilin. Nostot tehtiin Latviassa.

Uhreja saattaa olla vielä lisää. Poliisi selvittelee yhä muutamia tapauksia, joissa Nordean asiakkaan varat ovat häipyneet tililtä. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, ovatko eurot saatavissa takaisin. Nordean viestintäjohtajan Atte Palomäen mukaan mahdollisuus siihen, että siirto saataisiin pysäytettyä, on pieni.

Huijarien tavoittaminen hankalaa

Ensimmäinen huijaussähköpostiaalto tuli Suomeen lokakuussa. Tuoreimmat verkkopankkitunnuksia kyselevät sähköpostit pompsahtelivat ihmisille viime viikolla. Viestit tavoittivat yhteensä satojatuhansia kansalaisia, mutta pankin ja KRP:n tietojen mukaan ainoastaan kymmenkunta sortui luovuttamaan tunnuksensa.

Rikoskomisario Vesa Isokuortti ennustaa, etteivät viestittelijät kuitenkaan ole lannistuneet.

-Pahoin pelkään, että näitä sähköposteja tulee vielä jatkossakin.

Yhtään valoisammalta ei Isokuortin mukaan näytä myöskään huijareiden kiinni saaminen ja jutun selvittäminen: Sähköposteja on lähetetty ulkomailla olevilta koneilta, joille taas on päästy hakkeroitumalla. Näin on erittäin hankalaa saavuttaa viestien alkuperäistä lähdettä.

-Vaikea sanoa, päästäänkö tekijän tai tekijöiden jäljille koskaan. Tällaisista tapauksista valtaosa on muualla maailmassakin ratkaisematta, Isokuortti myöntää.

KRP uskoo, että tekijät toimivat ulkomailla. KRP:llä on vetämässä oikeusapupyyntöjä useisiin maihin, joissa olevilta tietokoneilta viestejä on lähetetty. Poliisi odottaa kollegoidensa vastauksia muun muassa Itävallasta, Ruotsista, Latviasta, Intiasta, Indonesiasta ja Thaimaasta. Isokuortin mukaan useimmille koneille on hakkeroiduttu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme