Mainos
Mainos

Norjalaistutkimus: Suomen rypälepommit ovat epäluotettavia

Selvityksen mukaan kranaatteja jää suutareiksi jopa kymmenkertaisesti enemmän kuin mitä niiden valmistaja ilmoittaa.

Suomen puolustusvoimien hankkimat rypälepommit ovat norjalaisen selvityksen mukaan epäluotettavia. Maamiinoja korvaavien ammusten kranaateista jää räjähtämättöminä maastoon suurempi osa kuin on oletettu. Ne voisivat aiheuttaa vahinkoja siviileille pitkään mahdollisten kriisitilanteiden jälkeenkin.

Tutkimuksessa todetaan, että kranaatteja jää suutareiksi jopa kymmenkertaisesti enemmän kuin valmistaja ilmoittaa.

Norjalaiset selvittivät, miten suuri osa itsetuhomekanismiltaan parhaimpana pidetyistä M85-mallisista kranaateista jäi räjähtämättöminä maastoon. Kymmenisen prosenttia esimerkiksi Israelin Libanonissa vuonna 2006 levittämistä kranaateista jäi suutareiksi.

Tykistön tarkastaja eversti Aki Sihvonen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomen käyttämät kranaatit ovat kuitenkin mallia DM1385. Vaikka se on rakenteeltaan hyvin samanlainen kuin norjalaisselvityksen M85, Puolustusvoimien käyttämä malli on kuitenkin Sihvosen mukaan kymmenen vuotta uudempi. Etenkin mallin itsetuhomekanismia on parannettu.

Norjalaisselvityksen ovat tehneet brittiläinen miinojen raivaamiseen erikoistunut yhtiö, Norjan puolustusvoimien tutkimusyksikkö sekä Norwegian People's Aid -järjestö.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot