Mainos
Mainos

Norjan porot tunkevat Suomen puolelle

Norjalaiset porot ovat jälleen alkaneet tunkeutua Utsjoen puolelle, vaikka Tenojoki on vielä osin sula. Poroja yritetään ajaa helikopterin avustuksella takaisin Norjaan. Työ on kuitenkin niin toivotonta, että jopa satojen porojen pelätään menehtyvän kevääseen mennessä.

Suomen puolella porot jäävät rannan ja Tenojokea myötäilevän raja-aidan väliin. Kun ruoka loppuu kapealta elinalueelta, porot nääntyvät nälkään. Norjan rannalla ei ole samanlaista aitaa, joka estäisi eläinten tulon joen yli.

– Meille on luvattu pysyvä raja-aita, mutta mitään ei tapahdu. Porojen jatkuva haku Suomen puolelta ja helikopterin käyttö on maksanut jo niin paljon, että sillä olisi maksettu aita moneen kertaan. Tämä on toivottoman kallista meille ja valtiolle, sanoo norjalainen poromies Kjel-Magne Eira.

Jostain syystä joen ylittäneet porot pysyvät sitkeästi Suomen alueella, vaikka ruoka niukkenisi.

– Poro on huono vuokralainen. Kun se saa olla hetken paikallaan, sitä on vaikea saada enää palaamaan. Porojen kulku tänne on jatkunut parikymmentä vuotta. Pelkästään viime talvena ja keväänä Tenon rannan tuntumaan menehtyi varmaan satoja poroja, kertoo Utsjoen Paistunturin paliskunnan varaporoisäntä Jorma Harlin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme