Mainos
Mainos

Norrback torjuu vallan keskittämisen EU:ssa

Eurooppa-ministeri Ole Norrback (r.) torjuu ajatuksen muutaman EU:n jäsenvaltion vallan lisäämisestä. Norrback sanoo tänään julkisuuteen toimittamassaan kannanotossa, että tämä vaikeuttaisi yhteistyötä EU:ssa ja voisi jopa pysäyttää käynnissä olevan integraation syventämisen ja laajentamisen.

EU:n ulkosuhteiden komissaari Hans van den Broek ehdotti eilen, että EU:n pienet maat luovuttaisivat päätösvaltaansa kolmelle suurelle eli Ranskalle, Saksalle ja Englannille. Pienet jäsenmaat menettäisivät veto-oikeutensa EU:n päätöksiin. Ehdotuksen mukaan myöskään Ranskalla, Saksalla ja Englannilla ei olisi yksin veto-oikeutta, vaan sen käyttämiseen tarvittaisiin lisäksi toinen kolmikosta.

Van den Broek perusteli ehdotustaan päätöksenteon nopeuttamisella. Norrbackin mielestä päätöksenteon yksimielisyydestä voidaan luopua monella sektorilla mm. ympäristöpolitiikassa, jossa vähiten muutoksia tahtova maa voi nyt määrätä tahdin. -Lisää tehokkuutta ei kuitenkaan saada poistamalla veto-oikeus ainoastaan eräiltä jäsenvaltioilta, Norrback huomauttaa.

Norrback katsoo, että muutamalle jäsenvaltiolle voidaan antaa mahdollisuus edetä nopeammin tietyillä aloilla tietyillä ehdoilla, mikä sekin on hänen mielestään tapa lisätä tehokkuutta. -Laajennettu joustavuus edellyttää, että kaikki jäsenvaltiot hyväksyvät yhteiset pelisäännöt, Norrback korostaa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme