Mainos

Nuijamaalla napattiin 800 laitonta ajoneuvoa - itärajan ylitti 11 000 kissaa ja koiraa

Tullin ja Rajavartiolaitoksen uusi työnjako paljasti vuodenvaihteessa Nuijamaalla yli 800 laitonta ajoneuvoja, joiden pysäyttämiseen resurssit eivät aiemmin riittäneet.

Nuijamaalla pilotoidaan joulukuusta toukokuuhun mallia, jossa rajan ja tullin henkilöstön työtehtäviä jaetaan ristiin. Kokeilun aikana esimerkiksi liikennevakuutusten tarkastaminen pystytään tekemään nyt jokaiselle ajoneuvolle.

Nuijamaan rajatarkastusaseman päällikkö, kapteeni Kimmo Sainio laskee tyytyväisenä kahden ensimmäisen pilotointikuukauden saldoa. Joulukuussa Nuijamaalla napattiin 358 ja tammikuussa 255 venäläistä ajoneuvoa, joissa ei ollut Suomessa vaadittavaa liikennevakuutusta. Vakuutus myytiin autoihin rajalla.

Lisäksi lähes 200 autoilijaa palasi ostamaan vakuutuksen Venäjältä, josta sen saa vähän edullisemmin. Kaikkiaan laittomuuksia oli siis noin 800 ajoneuvossa.

– Löysimme vielä 28 väärennöstapausta, joissa entisen vakuutuksen voimassaoloaikaa oli esimerkiksi yritetty jatkaa omilla kynämerkinnöillä, Sainio kertoo.

Kulut syyttömien niskaan

Nuijamaalla napatut liikennevakuutuksettomat ajoneuvot ovat siis kahden kuukauden otos liikennevirrasta ja vain jäävuoren huippu. Kokonaismäärää Suomen teillä voi vain arvailla, kun tulleja ja rajanylityspaikkoja on kuitenkin kymmenkunta.

– Jos vakuutukseton ajoneuvo joutuu Suomessa vaikkapa kolariin, niin vastapuolen vahingot korvaa liikennevakuutuskeskus. Kustannukset siirtyvät lopulta muiden vakuutuksenottajien kustannettavaksi kohonneina vakuutusmaksuina.

Aiemmin Tulli tarkasti liikennevakuutukset muun tullivalvonnan ohessa eikä 100-prosenttiseen tarkastukseen ollut edes mahdollisuuksia. Uuden kokeilun aikana tarkastus on nyt 100-prosenttista.

- Toimintoja on yhteensovitettu siten, että rajatarkastajat tarkistavat henkilöliikenteen puolella kaikkien ajoneuvojen liikennevakuutukset ja tämä on tarkastustyön tulosta sitten, Sainio sanoo.

Yhden luukun periaate toimii

Nuijamaalla kokeiltava rajavartijoiden ja tullin henkilöstön ristiintyöskentely näyttää helpottavan selvästi myös rajanylittäjien arkea.

– Asiakkaan kannalta se on selkeä, kun tullaan luukulle ja saadaan kaikki rajatarkastukseen ja lemmikkien taikka vakuutusten tarkastukseen liittyvät palvelut yhdellä kertaa, kuvailee uutta mallia tulliylitarkastaja Petri Kukkonen Nuijamaan tullista.

Sekä rajavartijoita että Tullin henkilöstöä on pitänyt kouluttaa uuteen toimintamalliin. Nuijamaalla koulutuksessa on ollut noin 150 henkilöä.

– Aluksi oli vähän vastarintaa, mutta nyt henkilökunta on ymmärtänyt tämän mallin monet edut. Se helpottaa omaa työtä kun ei tarvitse juosta raja-asemalla ympäriinsä, Kukkonen muistuttaa.

Nuijamaan kokeilu jatkuu toukokuuhun. Sitten päätetään tuleeko siitä työtapa muillekin raja-asemille.

– Hyvältä näyttää. Oletus on, että tällä olisi tilausta isommassakin mittakaavassa, Sainio arvioi.

11000 koiraa ja kissaa

Rajaliikenteen paisuminen näkyy myös lemmikkieläinten määrän kasvuna. Itärajan ylitti viime vuonna yli 11 000 koiraa ja kissaa ja se lisää käsityötä kummasti.

– Lemmikin tarkastaminen vie aikaa. Siinä on useita vaiheita, rokotusten ja lääkitysten voimassaolon tarkistaminen, eläimen tunnistaminen ja asiakirjojen tarkistaminen, Kukkonen kertaa.

Lemmikkieläimiä tuotiin eniten Suomeen itärajan yli juuri Nuijamaalta, kaikkiaan lähes 3100. Vaalimaalla määrä oli noin 2500.

– Tilastojen mukaan Vaalimaa oli erityisesti kissojen suosiossa. Niitä tuli sitä kautta erityisen runsaasti, nauraa Tullin tiedottaja Kirsi Lyytikäinen.

Isommat hyötyeläimet tulevat Suomeen myös Vaalimaan kautta eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen.

– Tästä meni 119 hevosta ja 469 niin sanottua kaupallista koiraa, jotka siis jäivät uuteen kotiin Suomessa, Lyytikäinen kertoo.

Joskus lemmikkieläin joudutaan palauttamaan takaisin Venäjälle jos esimerkiksi rabies-rokotus ei ole kunnossa. Vain aniharvoin lemmikki lopetetaan rajalla.

– Omalta kohdaltani muistan vain yhden tapauksen, kertoo tulliylitarkastaja Petri Kukkonen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot