Mainos

Nukutuskaasut väsyttävät kirurgejakin

Uudet ja entistä tehokkaammat nukutuskaasut vaikuttavat myös leikkaussaleissa työskenteleviin. Etenkin päivän viimeisissä leikkauksissa voi silmän ja käden yhteispeli heikentyä. Anestesiakaasujen vaikutuksia selvittäneeseen Työterveyslaitoksen tutkimukseen osallistui 18 kirurgisen osaston työntekijää kolmesta keskussairaalasta.

Leikkauksissa on siirrytty entistä enemmän haihtuvien kaasujen, kuten sevofluraanin, käyttöön suonensisäisen nukutuksen sijaan. Myös leikkausmäärien kasvu lisää henkilökunnan altistusta kaasuille.

-Nukutuskaasut eivät silti ole vaarana potilasturvallisuudelle. Niillä havaittiin kuitenkin se vaikutus, että loppupäivän leikkaukset sujuivat hitaammin, sanoo erikoistutkija Juha Laitinen Työterveyslaitokselta.

Tutkimus otti huomioon normaalin työpäivän väsymyksen. Sevofluraanin huomattiin heikentävän reaktioita juuri väsyneillä eli se lisäsi väsymystä. Vireillä ei vaikutusta juuri ollut.

Synnytyssaleissa ja hammasklinikoilla yleisimmin käytettävä typpioksiduuli eli tutummin ilokaasu ei heikentänyt reaktioita, mutta vaikutti silmän ja käden koordinaatioon.

Tehostamisvaatimukset suosivat kaasuja

Terveydenhuollon tehostaminen merkitsee potilasvirran nopeampaa läpimenoa, jossa edesauttavat uudet nukutuskaasut. Nukutus ja herääminen käyvät entistä lyhyemmässä ajassa, mikä toisaalta kasvattaa leikkaussalien käyttöastetta.

Myös lapsikirurgiassa käytetään mielellään kaasunukutusta sen helppouden takia, sillä vaihtoehtoisesti pistosta käytettäessä lapsen verisuonet vetäytyvät sokkivaikutuksesta.

Sydänleikkauksissa suositaan nukutuskaasuja potilaalle miellyttävämpinä, sillä siinä narkoosissa ei ole hereillä olon tunnetta.

Kaasuvuodot voidaan tukkia

Suonensisäisen nukutuksen suosiminen vähentäisi nopeimmin altistusta kaasuille. Sitä voidaan korjata myös rakenteellisilla ja ilmanvaihdollisilla keinoilla. Uusimmat nukutuslaitteistot sisältävät jo kaasunpoiston.

Lapsipotilailla suositaan maskinukutusta, jossa karkaa ilmaan eniten kaasuja. Ratkaisuna on kehitetty kaasua keräävä kaksoismaski.

Tutkimus kehitti myös virtsatestin, jolla henkilökunnan kaasualtistusta voidaan helposti seurata.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot