Mainos
Mainos

Nuoren huonosti hoidettu masennus jättää pitkäkestoiset jäljet

Huonosti hoidettu nuoruusiän masennus jättää pitkäkestoiset jäljet. Tutkija Linnea Karlssonin mukaan noin puolet aikuisten masennuksista on alkanut jo nuoruusiässä.

Husin ja Kansanterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että masennuksesta toipuminen on sitä epävarmempaa, mitä nuorempana se iskee.

Karlsson korostaa, että ensimmäisen masennusjakson hyvä hoito on erittäin tärkeää, sillä vakava masennus uusiutuu herkästi. Vuoden seurannan jälkeen reilu kymmenes tutkimuksen nuorista masentui uudelleen kerran jo toivuttuaan.

Karlssonin mielestä nuoruusiän masennus on ennusteeltaan ainakin yhtä vakava kuin aikuisten masennus. Vaikka vakava masennus on keskeisin nuorten itsemurhien riskitekijä, nuorten masennusta seurataan Karlssonin mukaan liian vähän.

Myös kouluoloihin ja lapsiperheiden hyvinvointiin tulisi kiinnittää huomiota ajoissa. Karlsson uskoo, että nuoret selviytyvät iän tuomista mullistuksista, kun aikuiset tukevat heitä ja luovat heille pysyvän arjen.

Kansanterveyslaitoksen ja Husin Peijaksen sairaalan nuorisopsykiatrian yksikön tutkimuksessa oli mukana yli 400 nuorta ja koululaista. Potilailla oli eriasteisia masennustiloja, mutta yleisimmin he sairastivat vakavaa masennusta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme