Mainos
Mainos

Nuoret asunnottomat usein omanarvontuntoisia

Tuoreen tutkimuksen mukaan asunnottomat nuoret eivät ole kovin huolissaan elämänhallinnastaan. Heillä on myös usein laaja sosiaalinen verkosto.

Helsingissä työskentelevä sosiaalityöntekijä Jonna Spångberg on haastatellut pro gradu -tutkimukseensa asunnottomia nuoria miehiä. Parikymppiset asunnottomat asuvat yleensä tuttaviensa luona. Moni haastatelluista oli lisäksi työtön tai keskeyttänyt opintonsa ja myös huumeongelmat olivat melko yleisiä. Päihdepalveluita he eivät kuitenkaan olleet käyttäneet.

Positiivista oli se, että monilla asunnottomilla nuorilla miehillä oli jopa kymmenien kaverien sosiaalinen verkosto ja moni harrasti aktiivisesti esimerkiksi urheilua.

Spångbergin mukaan asunnottomat nuoret kokevat hallitsevansa elämäänsä, eivätkä koe tarvitsevansa muuta kuin taloudellista tukea. He ovat myös vaativia asuntotoiveidensa suhteen - asuntola- tai soluasunto ei kelpaa, vaan asunnon pitäisi olla oma. Nuoret kokevat asuntola-asumisen olevan syrjäytyneitä alkoholisteja varten.

Spångbergin tutkimuksesta keskusteltiin viikonloppuna Stakesin ja Kuntaliiton seminaarissa, jossa epäiltiin, että kaikkein pahiten syrjäytyneet nuoret jäävät kokonaan sosiaalityön ulkopuolelle, eikä heitä ole tavoitettu tutkimuksessakaan.

Kaikista yksin elävistä asunnottomista alle 25-vuotiaita on arviolta runsaat 1600. Heistä noin puolet on pääkaupunkiseutulaisia. Luvut perustuvat Valtion asuntorahaston keräämiin tietoihin kuntien asuntomarkkinaselvityksistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme