Mainos

Nuoret ja tutkijat syynäävät lehmänläjiä

Helsingin yliopiston tutkijat ja Suomen 4H-liitto toteuttavat tänä kesänä ainutlaatuisen hankkeen. 4H-nuoret keräävät lantakuoriaisnäytteitä yli 130 maatilalta ympäri maan. Tavoitteena on selvittää, miten maataloudessa jatkuvat muutokset vaikuttavat perinnemaisemiemme pieneliöihin. Tutkimuksen lähtölaukaus on 7. kesäkuuta, kun nuoret lähtevät liikkeelle etelärannikolla. Viimeiset näytteet otetaan juhannuksen jälkeen Inarissa.

Tutkimuksessa selvitetään erityisesti sitä, miten karjatilojen määrän hupeneminen ja maalaismaiseman muuttuminen vaikuttavat lantakuoriaislajistoon. Laidunten katoamisesta kärsivät kuoriaisten lisäksi myös sadat muut laiduntamisesta riippuvaiset eläin- ja kasvilajit.

Hanke tutustuttaa nuoret heidän lähiympäristönsä keskeiseen eliöryhmään - lantakuoriaisiin. Samalla tutkijat saavat korvaamattoman arvokkaan aineiston. Nuorten keräävät näytteet ja lähettävät löytämänsä kovakuoriaiset tutkijoille Helsinkiin. Näytteenotto sujuu muutamassa tunnissa. Karjatilojen omistajilta on etukäteen pyydetty suostumus näytteenottoon.

Hanke on jatkoa vuonna 1996 aloitetulle tutkimukselle. Silloin 4H-nuoret keräsivät tutkijoille lantakuoriaisnäytteitä 134 maatilalta ympäri maata. Tavoitteena on ottaa nyt uudet näytteet samoilta tiloilta (tai naapuritiloilta), alkuperäisin menetelmin. Tähän työmäärään ei pystyisi yksin työskentelevä biologi, eikä edes tutkimusryhmä.

Lantakuoriaiset ovat pienestä koostaan huolimatta merkittäviä, sillä ne ilmentävät ympäristön yleistä tilaa. Kaunis suomalainen maalaismaisemana on osin laidunnuksen luomaa. Maatalouden muutosten myötä nämä perinnemaisemat ovat vähentyneet. Samaa tahtia on huvennut myös lantakuoriaisten monimuotoisuus. Maamme 47 lantakuoriaislajista yli puolet on jo uhanalaisia tai silmällä pidettäviä. Ilman lantakuoriaisia lanta kertyisi laitumille, eikä maaseutu näyttäisi enää samalta.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot