Mainos

Nuoret naiset eivät häpeile – suomalaisten humala-asenteet muutoksessa

Nuoret naiset juovat itsensä humalaan entistä enemmän nuorten miesten lailla. Sen sijaan korkeasti koulutetut nuoret miehet ovat ottaneet etäisyyttä perinteisestä, miehiseksi mielletystä ryyppäämisestä.

Nämä tiedot suomalaisesta juomakulttuurista selviävät Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

– Ennen 60-lukua humalan juominen on kuulunut miesten maailmaan. Ajan myötä se on tullut nuoremmille naissukupolville luontevaksi osaksi juomiskäyttäytymistä ja hauskanpitoa, tutkija Jenni Simonen sanoo.

Simonen haastatteli tutkimuksessaan yhteensä noin 200 ihmistä pääkaupunkiseudulta ja Tukholmasta. Väitökseen valikoitui pääasiassa Suomen aineistoa.

Ikä ja koulutus keskeisessä osassa

Juomista koskevissa asenteissa on isoakin vaihtelua iän ja koulutuksen mukaan. Esimerkiksi vanhempien naisten alkoholinkäyttö on tutkimuksen mukaan vielä kaukana miesten juomisesta.

Nuoremmat naiset taas elävät eri alkoholimaailmassa, jossa salliva asenne on ohittanut humalaan liittyvän häpeän.

Miesten juominen ei vaihtele niin paljon iän mukaan, mutta koulutustaustalla on yllättäväkin merkitys.

Tutkimuksen mukaan korkeasti koulutetut nuoret pääkaupunkiseudun miehet ottavat etäisyyttä perinteisestä, humalahakuisesta juomisesta.

– Vaikuttaisi siltä, että korkeasti koulutettujen nuorten miesten ryhmä ottaa muutenkin irtiottoja perinteisestä äijäkulttuurista. Ollaan kiinnostuneempia terveellisemmistä elämäntavoista ja esimerkiksi miesten kosmetiikan käytöstä, Simonen pohtii.

Humala houkuttelee

Vaikka sukupolvien ja sukupuolten alkoholinkäytöllä on edelleen eronsa, suomalaisessa juomakulttuurissa on edelleen syvään juurtuneita piirteitä.

– Tässä tutkimuksessa on keskitytty juomista koskeviin asenteisiin, mutta viime aikojen tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi juuri humalajuominen on yleistynyt sukupolvi sukupolvelta, Simonen toteaa.

– Humala on sekä nuorille naisille että miehille houkuttelevaa.

Lähentyvätkö miesten ja naisten juomatavat? -tutkimuksessa haastateltiin eri sukupolvia edustavia, korkeammin ja vähemmän koulutettuja nais- ja miesryhmiä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot