Mainos

Nuoret tappajat "moniongelmaisia poloisia"

Kun nuori tappaa, taustalta löytyy lähes aina verkko perheongelmia, mielenterveyshäiriöitä ja päihteitä. Julkisuudessa annettu kuva ns. hyvien perheiden lapsista ei siis päde. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuitenkin rikolliset nuoret muodostavat vain pienen osan, sillä rikoksista pidättyvien nuorten määrä on kasvanut ja nuorten suhtautuminen rikoksiin on muuttunut ankarammaksi.

Tutkittua tietoa nuoren tappajan muotokuvasta oli tarjolla tänään Helsingissä järjestetyillä Oikeuspsykiatrian päivillä.

Nuori tappaa hetken mielijohteesta, humalassa ja puukolla. Nuorten tekemät henkirikokset noudattavat siis valitettavan usein samaa kaavaa kuin aikuisten.

Viime aikojen järkyttäviä nuorten tekemiä surmia on yhdistänyt se, että niitä tehneiden poikien on kerrottu olevan ns. hyvistä perheistä.
Tutkijan mukaan nuoren surmaajan tausta on kuitenkin lähes aina paljon surkeampi kuin iltapäivälehdet kirjoittavat.

Psykiatrian erikoislääkärin Kari Toivosen tutkimustyön valmistuminen osui otolliseen hetkeen, jolloin kaikki hakevat vastausta sille miksi nuori tekee raakoja murhia.

Toivonen kävi läpi kahdensadan henkirikoksen tehneen alle 23-vuotiaan nuoren mielentilatutkimukset. Heidän muotokuvastaan tuli surullinen. Toivonen kutsuu heitä "raukkaparoiksi".

- Toisaalta tiedotusvälineet antavat hyvin ristiriitaista kuvaa eli saatetaan puhua kylmäverisistä teoista ja harkituista teoista, ja saattaa niitäkin olla mukana, mutta toisaalta lehtien kuvista tulee minulle mieleen enemmänkin katuva nuori, Toivonen sanoo.

Alkoholilla oli suuri osuus nuorten surmatöissä. Tutkituista kahdestasadasta nuoresta lähes puolet oli päihderiippuvaisia. Erilaisista mielenterveysongelmista kärsi vielä useampi.

Syy ongelmiin löytyi useimmiten vaikeasti häiriintyneestä kodista. Lähes puolet nuorista oli perheväkivallan uhreja. Varsinkin tutkimuksessa olleiden nuorten isillä oli ongelmia päihteiden kanssa. Ja viidesosa isistä oli itse lipsunut kaidalta tieltä. Psykiatrisessa hoidossa oli ollut noin kuudesosa vanhemmista.

Suurimmaksi ongelmaksi tutkija näkeekin sen, että nuorilta yksinkertaisesti puuttuvat vanhemmat ja sen myötä sosiaalinen tukiverkko.

Nuorten rikollisuus vähentynyt

Rikoksista pidättyvien nuorten määrä on kasvanut ja nuorten suhtautuminen rikoksiin muuttunut ankarammaksi.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan tytöistä noin puolet ei tee lainkaan rikoksia, ja pojistakin lähes yhtä suuri osuus on täysin nuhteettomia. Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Janne Kivivuoren mukaan nuoret myös suhtautuvat ikätovereidensa rikolliseen käyttäytymiseen kielteisemmin kuin ennen.

Kyselyn perusteella nuorten osallistuminen vahingontekoihin, myymälävarkauksiin ja koulukiusaamiseen on vähentynyt edelleen. Sen sijaan väkivaltaan osallistuminen ja kannabiksen käyttö ovat lisääntyneet.

Tutkimukseen haastateltiin yli 4000:ta peruskoulun yhdeksäsluokkalaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot