Mainos
Mainos

Nuoret työelämän muutosten uhreja

Työmarkkinoiden muutokset vaikuttavat eniten nuorten ikäluokkien työssäkäyntiin ja uranäkymiin, kertoo Suomen Akatemian tuore tutkimus.

1970- ja 80-luvuilla syntyneistä suomalaisista lähes puolet on vaihtanut ammattiaan työmarkkinoiden muutosten takia. Osa on vaihtanut alaa vapaaehtoisesti ja osa pakon edessä.

Nuoret myös käyvät töissä kotipaikkakuntansa ulkopuolella vanhempia työntekijöitä useammin. Esimerkiksi vuonna 1973 syntyneistä yli 40 prosenttia käy töissä muualla kuin asuinpaikkakunnallaan.

Tutkimuksessa seurattiin kymmenenä eri vuonna syntyneiden suomalaisten työelämää 20 vuoden ajan. Kustakin ikäluokasta valittiin noin 10 prosentin osuus.

Toisen Suomen Akatemian tutkimuksen mukaan vapaa työvoiman liikkuvuus on lisännyt nuorten muuttointoa Eurooppaan. Eniten muutetaan Ruotsiin, mutta myös Britannia, Ranska ja Espanja ovat kasvattaneet suosiotaan muuttokohteina.

Kyselytutkimuksen mukaan yleisimmät syyt muuttaa Suomesta muualle Eurooppaan ovat seikkailunhalu, uranäkymät ja puolison asuminen Suomen ulkopuolella. Kyselyyn vastasi noin 360 ulkomailla asuvaa suomalaista.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme