Mainos
Mainos

Nuoret valmiita pitkään työuraan

Jos työ, vapaa-aika ja palkkaus ovat kohdallaan, nuoret aikovat tehdä pitkän työuran. Työn ja vapaa-ajan raja ei saa olla liian tiukka, sanovat kyselytutkimukseen vastanneet.

tietokone ja nuoria

Nuoret aikuiset ovat valmiita jatkamaan työelämässä hyvinkin pitkään, jos työ ja vapaa-aika ovat hyvin tasapainossa heti työuran alusta lähtien, kertoo tuore kyselytutkimus. Rajanveto työn ja muun elämän välillä ei saa olla jäykkä, vaan erilaisia jouston mahdollisuuksia pidetään hyvänä sekä työntekijän että työnantajan kannalta. Kaikkein eniten työhyvinvointiin vaikuttavat nuorten mielestä kuitenkin työn varmuus ja säännölliset tulot.

Eläkevakuutusyhtiö Varma-Sampo kartoitti nuorten aikuisten näkemyksiä Tie 68 - pitkän työuran viitoituksia -selvityksessä. Se julkaistettiin yhtiön työhyvinvointiseminaarissa Helsingissä. Selvityksellä haettiin vastauksia siihen, millä konsteilla nuoret saadaan jaksamaan työssä nykyistä pitempään, kun vanhuuseläkkeelle voi jatkossa jäädä 63-68-vuotiaana. Kyselyyn vastasi noin 500 henkilöä, jotka valittiin satunnaisotannalla kuuden Varma-Sammon teollisuudessa ja palvelualoilla toimivan asiakasyrityksen alle 35-vuotiaista työntekijöistä. Suppean otoksen vuoksi vastauksissa painottuvat selvästi miesten sekä teknisen koulutuksen saaneiden henkilöiden näkemykset. Miehiä oli vastaajista kaksi kolmasosaa ja yli puolella oli tekninen koulutus.

Tutkimuksen tekijöiden mielestä tulosten yleistettävyyttä tukee kuitenkin se, että ne ovat useissa kohdin varsin samoilla linjoilla kuin 65-vuotiaina eläkkeelle siirtyneiden mielipiteet. Niitä tutkittiin Varma-Sammon jo aiemmin teettämässä Työ tekijäänsä kantaa -selvityksessä.

-Nuorten työssä jaksamista edistävät nyt ja tulevaisuudessa esimerkiksi avoin työilmapiiri, kannustava esimies, joka tukee alaisiaan ja luottaa heihin, sekä oikeudenmukainen palkitseminen, selvityksen toteutuksesta vastannut Varma-Sammon asiakaspäällikkö Heikki Pajunen sanoo.

Varmat tulot tärkeimmät

Nuoret aikuiset ovat tämän kyselyn mukaan myös valmiita sitoutumaan työhönsä, jos työnantaja vastaavasti sitoutuu heihin. Työn varmuus ja säännölliset tulot nousivat työhyvinvoinnin kannalta kaikkein merkittävimmäksi asiaksi. Niitä piti aivan välttämättöminä yli 50 prosenttia vastaajista. Turvatun toimeentulon merkitystä korostivat varsinkin ne vastaajat, joille oli ehtinyt kertyä lapsia ja asuntolainaa.

Kärkipäähän listalla ylsivät myös hyvät suhteet työtovereiden kanssa, työn mielenkiintoisuus, mahdollisuus kehittää omia kykyjä ja taitoja ja vaikuttaa omiin työtehtäviin sekä työn vaihtelevuus. Naisten vastauksissa työn sisältöön liittyvät tekijät korostuivat vielä miehiä enemmän. Vaikutusmahdollisuudet, esimiehen osoittama arvostus ja työn itsenäisyys olivat tärkeitä varsinkin hyvin koulutetuille, esimies- tai asiantuntija-asemassa työskenteleville vastaajille.

Myös työyhteisön keskinäinen luottamus ja esimiehen oikeudenmukaisuus koettiin tärkeiksi. Etenemistä mahdollisimman korkeaan asemaan piti ehdottoman tärkeänä vain viitisen prosenttia vastaajista. Yhteistyötä ikääntyneiden työntekijöiden kanssa vastaajat kertoivat kaipaavansa lisää. Sen pitäisi olla myös vuorovaikutteista ja järjestelmällistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme