Mainos
Mainos

Nuori hakee rikollisjengistä turvaa

Nuorten miehien liittyminen rikollisjengeihin liittyy ennen kaikkea turvallisuushakuisuuteen. Nuorisotyöntekijä Olavi Sydänmaanlakka Helsinki Missiosta arvelee, että nuori hakee jengistä sitä turvallisuutta, mitä ei saa muualta.

- Kun suomalaisten arvoja on tutkittu, nousevat turvallisuus, perhe ja yhteisöllisyys tärkeimmiksi tekijöiksi. Samat arvot ovat tärkeitä myös rikollisjengeissä. Niissä korostuvat juuri turvallisuus ja lojaalius ryhmälle. Nämä ovat mielestäni ominaisia ihmisille yleensäkin: Me tarvitsemme paikkoja, joissa on turvalliset puitteet itseänsä määrittää, MTV:n Huomenta Suomi –ohjelmassa vieraillut Sydänmaalakka pohtii.

Toisaalta Sydänmaalakka muistuttaa, ettei väkivallan kulttuuri ei ole ominainen vain näissä ryhmissä.

- Väkivalta on historiallinen tapa ottaa tilanteita hallintaan. Sen oikeutus on tietysti asia erikseen.

Sydänmaanlakan mukaan väkivalta on monille tapa ratkaista ongelmia. Väkivalta saattaa kummuta myös suoriutumisen kulttuurista.

- Erityisesti ryhmittymissä ja myös tavallisessa työelämässä suoriutuminen on keskeinen iskusana. Uskoisin, että se liittyy ihmisten välisen yhteisöllisyyden murtumiseen. Yhteiskunnassa korostuvat nykyään yksilösuoritukset ja pärjääminen.

Suoriutumisen paineissa osa ihmisistä osaa hakea turvallisuudentunteensa vain väkivallasta.

- Tässä on merkittävä viesti yhteiskunnalle Jotain on pahasti vialla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme