Mainos

Nuorilla luultua vähemmän maksuhäiriöitä

Nuoret eivät ole maksuhäiriörekisterin mukaan sellainen ongelmaryhmä kuin usein luullaan. Sen sijaan naisten maksuhäiriöt ovat lisääntyneet.

Nuoret eivät tilastojen mukaan ole sellainen maksuhäiriörekisterin ongelmaryhmä kuin yleisesti on arvioitu. Selvästi suurin osa 20 vuoden aikana tulleista uusista maksuhäiriöistä on kohdistunut parhaassa työiässä oleville. Tiedot ilmenevät Luottolista-lehden tekemästä maksuhäiriötutkimuksesta.

Nuorten holtittomasta velkaantumisesta muun muassa suurten matkapuhelinlaskujen myötä on viime vuosina keskusteltu paljon, mutta viranomaisten toteamiin maksuhäiriöihin perustuvien tilastojen mukaan nuorten tilanne ei ole niin heikko kuin on arvioitu. 20 vuoden aikana tallennetuista uusista maksuhäiriömerkinnöistä 15 prosenttia on kohdistunut 18-24-vuotiaille. Maksuhäiriöisten osuus koko ikäryhmän nuorista on Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan nyt vain 5 prosenttia. Kaikista suomalaisista maksuhäiriömerkintöjä on tällä hetkellä noin 7,6 prosentilla.

- Ainakaan viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana meillä Asiakastiedossa ei ole havaittu, että nuorilla olisi muista ikäluokista poikkeavia taloudellisia vaikeuksia, toteaa Suomen Asiakastieto Oy:n osastopäällikkö Juuso Jokela.

Maksuhäiriömerkintöjen perusteella vaikeimmin velkaantuneita ovat 35-44-vuotiaat, erityisesti miehet. Tämän ikäryhmän osuus 20 vuoden aikana tallennetuista uusista maksuhäiriömerkinnöistä on 29,1 prosenttia.

Naisten osuus uusista maksuhäiriömerkinnöistä on nyt 39 prosenttia eli lähestulkoon sama kuin vuonna 1983.
Välillä naisten osuus laski huomattavasti, ja oli vuonna 1993 vain noin neljännes. Viimeisten kymmenen vuoden aikana naisten osuus uusista merkinnöistä on kuitenkin selvästi kasvanut.

Tutkimus tehtiin poimimalla lähes viiden tuhannen merkinnän otos Luottolista-lehdessä 20 vuoden aikana julkaistuista yksityishenkilöiden uusista maksuhäiriöistä. Poiminnat tehtiin vuosilta 1983, 1988, 1993, 1998 ja 2003. Kunkin vuoden Luottolistoista tutkittiin numerot 4 ja 5, paitsi tältä vuodelta numerot 1 ja 2 niin, että jokaiselta vuodelta tutkimusotokseen tuli noin tuhat maksuhäiriömerkintää. Tutkimusotoksesta tehtiin ikä- ja sukupuolijakaumat.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot