Mainos

Nuorisotilat kalpenevat Kampin jännitykselle

Joutilaisuus ja jännityksen kaipuu saivat aikaan nuorison joukkoliikehdinnän Kampin kauppakeskuksessa pääsiäisenä.

Näin arvioivat Aseman Lapset -järjestön työntekijät, jotka ovat hengailleet nuorten kanssa Kampissa tammikuusta lähtien.

Pääsiäisenä Kampissa rähinöineen nuorisojoukon koko ei ollut poikkeuksellinen, sillä vilkkaimpina arki-iltoinakin Kampin kauppakeskuksessa saattaa hengailla yli 200 nuorta. Aseman Lapset ry:n Walkers-nuorisotoiminnan projektipäällikön Heikki Turkan mukaan pääsiäisen mellastus oli kuitenkin juhlapyhistä johtuva poikkeus. Vastaavanlaisia ongelmia tuppaa syntymään aina koulujen loma-aikoina.

– Siellä on pysynyt yllättävän rauhallisena tilanne koko kevään ajan. Muutamia ylilyöntejä on totta kai ollut, mutta niihin liittyy aina alkoholi.

Aseman Lapset ry ja Raha-automaattiyhdistys käynnistivät maaliskuussa Löytävän nuorisotyön malli -nimisen hankkeen, jossa moniammatilliset työntekijäryhmät jalkautuvat nuorten pariin sinne, missä nuoret viettävät aikaansa, kuten juuri kauppakeskuksiin. Yhteistyötä tehdään muun muassa poliisin ja sosiaaliviranomaisten kanssa.

Kampissa Aseman Lapset -järjestön työntekijöitä on pyörinyt toisen meneillään olevan Walkers-hankkeen vuoksi aktiivisesti jo tammikuusta lähtien. Juhlapyhien takia nuorisotyöntekijöitä ei viime viikonloppuna kauppakeskuksessa kuitenkaan ollut.

Pieniä lapsia pyörii Kampissa vähän

Nuorimmat poliisin lauantaina Kampin kauppakeskuksesta häätämät nuoret olivat noin kymmenvuotiaita. Turkan mukaan niin nuorten lasten oleskelu kauppakeskuksessa iltaisin on kuitenkin melko harvinaista ja ajoittuu pääsääntöisesti vain loma-aikoihin.

– Olemme jututtaneet kaikkia kovin nuoren näköisiä, jotka siellä ovat myöhään oleskelleet, ja jos on ollut jotain ongelmia, niin sitten olemme soittaneet kotiin. Yleensä vanhemmat eivät ole tienneet, että heidän lapsensa on siellä, Turkka kertoo.

Alle 15-vuotiaita pyörii kuitenkin Kampissa paljon ja heitä tulee sinne ympäri pääkaupunkiseutua aina Tuusulaa ja Kirkkonummea myöten.

– Jännityksen hakua, Turkka arvioi Kampin viehätyksen syyksi.

Nuorisotiloista ei ole pulaa - päinvastoin

Julkisissa tiloissa notkuvia nuorisojoukkoja pidetään usein merkkinä nuorisotilojen puutteesta. Turkka ei allekirjoita ajatusta.

– Mun mielestä niistä ei ole ollenkaan pulaa. Mielestäni niitä saattaa olla jopa liikaakin. Se sitoo kaikki nuorisotyön resurssit, että taloja pidetään pystyssä ja taloilla ollaan. Vaikka ne tavoittavat paljon nuoria, ne eivät silti kaikkia tavoita.

Kaikki nuoret eivät nuokkareilla viihdy. Syitä tähän on monia.

– Osa nuorista kasvaa ulos nuorisotaloilta ja sitten nuoremmat taas eivät välttämättä uskalla mennä niihin. Osan mielestä nuorisotalot ovat tylsiä ja osaa häiritsee aikuisten vahtiminen. Sitten on niitä tapauksia, jotka ovat saaneet niihin paikkoihin porttikieltoja. Eli on käyttäytynyt siellä huonosti ja on sanottu, että tervetuloa ensi viikolla. Jossain se nuori sen viikonkin viettää.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot