Mainos

Nuorisotyöttömyys puhutti Areenassa: pakkokoulutus ei saanut kannatusta

Nuorisotyöttömyys ja työvoimapula puhuttivat tänään illalla Porissa SuomiAreenan 45 minuuttia -ohjelmassa.

Toimittaja Kari Lumikeron haastateltavaksi ohjelmaan saapuivat niin 24-vuotias porilainen nuori Liisa Mäntynen, sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huovinen (sd.) kuin Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka.

Nuorten näkökulmaa keskustelutilaisuuteen tuonut Liisa Mäntynen valmistui hiljattain vaatetusompelijaksi. Nuoren naisen opintopolku ei kuitenkaan ollut helpoin mahdollinen, sillä ensin kesken jäi lukio ja sitten vaatetusalan koulutus.

– Osasyy keskeyttämiseen oli masennus. Sitten olin kaksi vuotta työttömänä, Mäntynen kertoo.

Työttömyysaika oli Mäntyselle raskas. Kolme vuotta sitten sosiaalitoimisto ehdotti Mäntyselle, että hän menisi etsivän työn kautta nuorten työpajalle töihin.

– Olin kesän kuntouttavassa työtoiminnassa, ja syksyllä aloitinkin jo taas opinnot, Mäntynen kertoo.

Nyt Mäntynen on valmis, mutta työtilanne alalla on hänen mukaansa heikko. Mäntysen haaveissa siintävät kuitenkin jatko-opinnot.

Samat keinot eivät auta kaikkia

Sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huovisen mielestä Mäntynen on hyvä esimerkki nuoresta, joka on saanut elämästään kiinni ja löytänyt mieleisensä alan.

– Tarvitaan kuitenkin monenlaisia keinoja, että nuorisotyöttömyys saadaan laskuun, koska nuoria on erilaisia ja kaikilla on omanlaisensa haasteet. Koulutus osaaminen ja varhainen puuttuminen ongelmiin ovat tärkeitä keinoja, Huovinen sanoo.

Tuen tarvitsijoita on, sillä nuorisotyöttömyys hipoo jo pariakymmentä prosenttia. Samaan aikaan puhutaan kuitenkin työvoimapulasta ja työurien pidentämisestä.

Yksi keino, jolla yhteiskunta on yrittänyt tulla hätiin, on nuorisotakuu. Ministeri Huovisen mukaan perusajatus on hyvä, mutta vielä on liian varhaista arvioida, miten nuorisotakuu on toiminut.

Mäntynen muistutti keskustelussa, että nuorisotakuu ei koske kaikkia nuoria. Mäntynen itse jää takuun ulkopuolelle, koska hänellä on jo yksi ammatti.

–Tässä on näitä pullonkauloja, joihin pitäisi vielä jatkossa puuttua, jotta voidaan auttaa yhä useampia nuoria, Huovinen myönsi.

Ei-ääni pakkokoulutukselle

Keskustelutilaisuudessa pohdittiin myös sitä, että monet työvoimapulasta kärsivät alat eivät kiinnosta nuoria.

Keskustelijat eivät lämmenneet OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen SuomiAreenassa esiin nostamalle mahdollisuudelle nuorten pakkokoulutuksesta. Luukkaisen mukaan pakkokoulutusta voitaisiin harkita aloille, joilla on työvoimapula.

– Kyllä tässä sanoisin, että nuoren oma sitoutumiminen ja halu pitäisi olla alalle, vaikea ajatella, että pakolla saataisiin mitään aikaseksi, Huovinen sanoi.

Huovinen ei lähtisi työllistämään nuoria myöskään palkka-alen kautta, vaikka esimerkiksi Saksassa nuorisotyöttömyys on tällä keinolla saatu tippumaan seitsemään prosenttiin.

– Suhtaudun palkka-alevirityksiin aika kriittisesti, koska siinä luodaan helposti malli, joka koskee kaikkia nuoria. Palkalla pitää myös tulla toimeen, Huovinen sanoi.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot