Mainos
Mainos

Nuorista aikuisista vajaat kymmenesosa alkoholin suurkuluttajia

Alkoholinkäytön riskirajana pidetään miehillä noin kolmea ja naisilla noin kahta keskiolutpulloa päivittäin.

Vajaa kymmenesosa 18-29-vuotiaista on alkoholin suurkuluttajia. Usein suurkulutus liittyy matalaan koulutustasoon tai työttömyyteen.

Nuoret ja alkoholi -kirjan mukaan epäterveelliset elintavat kasaantuvat, sillä myös tupakointi, vähäinen liikunta ja huonot ruokailutottumukset ovat huomattavasti yleisempiä vähiten koulutusta saaneilla.

- Alhaisimman koulutuksen saaneiden ryhmä on riskialtis syrjäytymiselle, Kansanterveyslaitoksessa työskentelevä tutkija Laura Kestilä sanoo.

Alkoholinkäytön riskirajana pidetään miehillä noin kolmea ja naisilla noin kahta keskiolutpulloa päivittäin.

Toisaalta suurin osa on terveitä, pärjää hyvin ja käyttää myös alkoholia melko maltillisesti. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi opiskelijat eivät juo erityisen paljon. Sekä opiskelijoista että työssä olevista vain joka kahdeskymmenes on suurkuluttaja.

Lapset juovat enemmän kuin vanhemmat luulevat

Vanhempien ja lasten käsitykset lasten alkoholin käytöstä ovat varsin erilaiset. 15-17-vuotiaiden vanhemmista 40 prosenttia arvelee, ettei oma lapsi käytä lainkaan alkoholia. Lapsista taas 20-27 prosenttia kertoi olevansa raittiita.

Nuoret ja alkoholi -kirjan mukaan käsitykset eroavat vielä enemmän, kun kyse on humalajuomisesta. Tutkijat arvelevatkin, että suurin osa vanhemmista voi kuvitella asioiden olevan hieman paremmin kuin ne todellisuudessa ovat. Vanhemmat eivät myöskään tiedä kovin tarkkaan lastensa alkoholin käytöstä.

Lasten mielestä alkoholin hankkiminen alaikäisenä oli helpompaa kuin aikuisten mielestä. Vaikeana hankkimista piti vain joka kymmenes.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme