Mainos

Nuorta istutettiin lastenkodissa alushoususillaan tuntikausia

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on antanut lastenkodille huomautuksen lainvastaisesta menettelystä.

Lapsen entinen sosiaalityöntekijä teki kantelun nöyryyttävästä kohtelusta, jonka kohteeksi lapsi mielestään joutui vuosien 2006 ja 2007 välillä.

Tuolloin 13-14-vuotiasta poikaa muun muassa istutettiin huoneessaan pitkiä aikoja alushoususillaan. Hän ei myöskään saanut puhua pyytämättä ensin siihen lupaa. Lapsen piti esimerkiksi pyytää lupaa päästäkseen vessaan.

Lapsi joutui myös siivoamaan vessoja hammasharjalla, ja hänelle tarjottiin samaa ruokaa usean päivän ajan. Lapsi oli ennen tätä karannut lastenkodista.

Lastenkodin toiminnanjohtaja antoi kaksi vuotta sitten eduskunnan oikeusasiamiehelle selvityksen tapauksesta. Toiminnanjohtaja kirjoitti, että lapsen käyttäytyminen oli haastavaa.

– On huomattava, että ko. lapsi on karannut myöskin valvonnasta. Huomattavaa on myös, että ko. rajoituksen aikana lapsi osallistuu yksikön toimintaan, mm. siivoukseen ja ruuanlaittoon, toiminnanjohtaja perusteli lapsen istuttamista alushoususillaan.

Tarkastuskäynti vahvisti kohtelun

Oiva-liikelaitos teki vuoden 2011 toukokuussa tarkastuskäynnin lastenkotiin eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin pyynnöstä. Liikelaitoksen selvityksessä todettiin, että lapseen kohdistetuilla rajoitustoimenpiteillä on ollut lastensuojelulain mukaiset perusteet.

Selvityksessä kuitenkin huomautettiin, että erityisesti saman ruoan syöttäminen ja alushoususillaan paikallaan istuttaminen eivät olleet kaikilta osin asianmukaisia ja hyväksyttäviä.

Muuta huomautettavaa lastenkodin toiminnasta ei ilmennyt.

Sakslinin mielestä lastenkodin pitäisi hyvittää lapselle jollain tavoin hänen perus- ja ihmisoikeuksiensa loukkaamisesta aiheutunut kärsimys. Lastenkodilla on tämän kuun loppuun asti aikaa ilmoittaa, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt.

Lastenkotien toiminnan valvonnan riittämätöntä

Oikeusasiamiehen edustaja pitää mahdollisena, että lasta nöyryyttävää kohtelua on muuallakin, mutta tapaukset eivät vain tule julki. Lapset, heidän edunvalvojansa ja lastenkotien ylläpitäjät eivät aina ole tietoisia lasten oikeuksista.

– Tällä hetkellä lasten sijoituksia valvovia tahoja on paljon, mutta käytäntö on todistanut, ettei valvonta ole tarpeeksi kattavaa, toteaa vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio.

Sosiaalityöntekijät laiminlyövät seurantaa

Eduskunnan oikeusasiamiehen huomautuksen saaneen lastenkodin asiakaskuntien toimintaa selvitettiin tapauksien tultua ilmi. Viidessätoista asiakaskunnassa tehty selvitys osoitti, ettei valvonta ollut kaikilta osin riittävää ja lainmukaista.

– Oikeusasiamiehen selvityksessä ilmeni suurimpana ongelmana se, etteivät kuntien sosiaalityöntekijät, joiden olisi pitänyt valvoa lasten tilannetta ja oikeuksia, niin he eivät olleet tämän tehtävän tasalla, kertoo Kurki-Suonio.

Kunnat eivät saaneet toiminnastaan oikeusasiamiehen huomautusta, asiaan ainoastaan kiinnitettiin huomiota.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot