Mainos
Mainos

Nuorten äänestysennuste synkkä

Kuntaliiton kesällä tehty haastattelututkimus näyttää suomalaisten äänestysaikeiden kasvaneen edellisistä kuntavaaleista. Tutkimuksen perusteella Kuntaliitossa odotetaankin äänestysprosentin nousevan lokakuun kuntavaaleissa yli 60:n, kun se edellisissä kuntavaaleissa oli 58,6.

Eri ikäluokkien tarkastelu antaa kuitenkin huomattavasti synkemmän kuvan tilanteesta. Äänestysaktiivisuus keskittyy edelleen vanhempiin ikäryhmiin, 18-25-vuotiaiden äänestysaikeet ovat huomattavasti vanhempiaan ja isovanhempiaan heikommat. Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom näkee tilanteen melko synkkänä.

- En ole hirveän optimistinen nuorten äänestysaktiivisuuden suhteen. Gallupit eivät anna kovin lupaavaa näkymää heidän osaltaan. En usko, että äänestysprosentissa tulee tapahtumaan kovinkaan kummoista muutosta. Jos nyt edes pysyisi entisissä lukemissa, niin hyvä olisi, Pekola-Sjöblom arvioi.

Keski-ikäiset ovat perinteisesti myös toteuttaneet äänestysaikeensa - ja se näkyy vaalituloksissa. Neljän vuoden istuntokauttaan lopettelevat kunnanvaltuustot ovat vahvasti keski-ikäisten käsissä. 40 - 64-vuotiaiden osuus valtuutetuista on peräti 72 prosenttia. Sekä alle kolmekymppisiä että yli 65-vuotiaita on molempia vain kuusi prosenttia valtuutetuista.

Jos meneekin nuorilla huonosti, on myös naisilla selvästi parantamisen varaa. Vaikka naisten osuus valtuutetuista on kasvanut tasaisesti pari prosenttia vaali vaalilta, on heidän osuutensa edelleen vain 36,4 prosenttia. Näin siitä huolimatta, että naiset äänestävät jonkin verran miehiä vilkkaammin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme