Mainos

Nuorten äänestysinto pysynyt laimeana

Naiset äänestivät presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella ennakkoon miehiä innokkaammin. Ikäluokista aktiivisimmin äänestivät 65-74-vuotiaat, ja alueellisesti äänestysaktiivisuus oli suurinta Lapissa.

Naiset ovat selvästi innokkaampia äänestämään kuin miehet. Nuoret taas ovat varsin laiskoja ottamaan kantaa politiikkaan vaaliuurnilla. Nämä aiemminkin esiin tulleet päätelmät vahvistuvat presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestyksen tilastojen perusteella.

Naispuolisista äänioikeutetuista ennakkoon äänesti 34,2 prosenttia, miesten osuuden jäädessä vajaaseen 27 prosenttiin. Yhteensä ääniä annettiin vajaat 1,25 miljoonaa. Tämä tarkoittaa 30,7 prosenttia äänioikeutetuista.

Kuusi vuotta sitten naisten ja miesten ero aktiivisuudessa ennakkoäänestyksessä oli jokseenkin yhtä suuri. Naisten osuus oli tuolloin 34,2 prosenttia. Miesten osuus oli 30,2 prosenttia.

Äänestysprosentti kasvoi vain Satakunnassa

Eri ikäluokkien äänestysaktiivisuudessa oli tälläkin kertaa todella suuria eroja. 18-24-vuotiaista vain 19,3 prosenttia kävi äänestämässä ennakkoon. 25-35-vuotiaiden äänestysaktiivisuus oli 19,8 prosenttia.

Kaikkein aktiivisimpia olivat 65-74-vuotiaat: Heistä lähes 52 prosenttia äänesti jo ennakkoon. Selitys tälle lienee yksinkertaisesti se, että eläkeläisillä on päivisin enemmän vapaata aikaa kuin työssä käyvillä.

Vanhaan tapaan vilkkainta ennakkoäänestys oli Lapin vaalipiirissä. Siellä uurnilla kävi lähes 38 prosenttia äänioikeutetuista. Satakunnan vaalipiirissä äänestysvilkkaus oli runsaat 35 prosenttia. Satakunta oli siinä mielessä poikkeuksellinen vaalipiiri, että siellä äänestysprosentti oli runsaan prosenttiyksikön suurempi kuin kuusi vuotta sitten. Laimeinta ennakkoäänestys oli totuttuun tapaan Ahvenanmaalla. Siellä äänestysvilkkaus jäi alle 20 prosentin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot