Mainos
Mainos

Nuorten alkoholinkulutuksen pelätään kasvavan

Hallituksen budjettiin kirjaamien alkoholin veronalennuksien pelätään lisäävän eniten nuorison ja vähäosaisten alkoholinkulutusta.

Tutkijat odottavat alkoholinkulutuksen kasvavan kaikissa ryhmissä veronalennusten myötä, mutta väkevien viinojen hinnanlaskun myötä erityisesti nuorten pelätään kasvattavan alkoholinkulutustaan.

Stakesin erikoistutkija Esa Österberg arvelee verovähennysten vaikuttavan eniten vähätuloisten alkoholinkäyttöön.

- Luultavasti alkoholiveron alennus vaikuttaa eniten sellaisiin ryhmiin, joiden alkoholinkäyttöä tällä hetkellä taloudelliset tekijät suurimmin rajoittavat. Nämä ryhmät ovat nuoriso ja se osa väestöstä jolla rahaa alkoholinkäyttöön ei ole hirveästi tälläkään hetkellä.

Österberg uskoo alkoholinkulutuksen kasvavan ensi vuonna, vaikka lieveilmiöiden torjumiseksi perustetaan kansallinen alkoholi-ohjelma vuosiksi 2004-2007 ja valistusta lisätään. Hän uskookin, että kuluttajat joutuvat ottamaan enemmän vastuuta juomisestaan valtion sijaan.

- Tulevaisuudessa valtio ei ole se joka kulutustamme rajoittaa, vaan joudumme tekemään sen itse. Joudumme myös itse pitämään huolta lähiympäristömme kulutuksen rajoittamisesta. Österberg kertoo.
Koskenkorvapullo noin 9 euroa

Hallituksen päätös alentaa alkoholin verotusta muuttaa kuluttajahintoja vähittäiskaupassa siten, että esimerkiksi Koskekorvapullo maksaa veroalen jälkeen noin 9 euroa. Keskioluen hinta asettuu noin euroon ja esimerkiksi Monopoli-konjakki noin 20 euroa.

Veroalennukset näkyvät hinnoissa ensi maaliskuun alusta lähtien.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 21.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme