Mainos
Mainos

Nuorten huumeidenkäyttö yleistyy - miesystävä antaa ensimmäisen annoksen

Päivittäin A-klinikkasäätiön neulanvaihtopisteissä 3000 käytettyä huumeruiskua vaihdetaan uusiin.

– Meillä on paljon asiakkaita, jotka käyvät päivittäin hakemassa viidet välineet, kertoo vastaava terveydenhoitaja Mija Alho Helsingin Vinkistä. Vinkki on A-klinikkasäätiön ylläpitämä neulojenvaihtopiste.

Alaikäisten suonensisäisten huumeiden käyttäjien määrä on kasvanut vuodesta 2010. He ovat useimmin sekakäyttäjiä, jotka pistävät suoneen huumausaineiden lisäksi muun muassa lääkeaineita.

– Ihan puhdas huumausaineiden käyttö on aika harvinaisia näiden nuorten keskuudessa, enemmän se on lääkeaineiden väärinkäyttöä ja sekakäyttöä.

Kaverit opettajina

Aljo arvioi, että huumeidenkäyttö alkaa usein niin, että nuori liikkuu vanhempien kavereiden seurassa, jotka toimivat ikään kuin opettajina.

– Ja aika usein nuorilla tytöillä on vanhempia miesystäviä, jotka antavat ensimmäiset annokset suonensisäisesti, jatkaa Alho.

Lisäksi nuoret ovat välinpitämättömiä eivätkä peittele huumeidenkäyttöä samoin kuin vanhemmat käyttäjät. Juuri välinpitämättömyyden vuoksi esimerkiksi puistoihin ja leikkikenttien läheisyyteen jätetään käytettyjä neuloja.

– Se on ihan selkeä trendi. Käytöstä kerrotaan hyvinkin avoimesti ja me näemme itsekin, että tästä neulanvaihtopisteestä lähdetään viereiseen puistoon vedoille.

Kyseessä on joukko nuoria, jotka eivät Alhon mukaan ole välttämättä syrjäytyneitä, mutta ajautuneet huonoille urille.

– En välttämättä sanoisi että he ovat syrjäytyneitä. Useimmilla, tai oikeestaan kaikilla, joiden kanssa on päästy keskustelemaan tästä, niin kyllä sieltä lastensuojelutausta löytyy. Osa heistä on laitoslapsia. Mutta sitten ikään kuin ihan tavallisten perheiden lapsiakin löytyy jonkin verran.

Edes vanhemmilta huumeidenkäyttäjiltä ei löydy ymmärrystä

A-klinikkasäätiön Helsingin toimipisteessä työskentelevän Alhon mukaan osa nuorista käyttäjistä on niin välinpitämättömiä, ettei edes vanhemmilta huumeidenkäyttäjiltä löydy heille ymmärrystä.

– Nuorten käyttäjien välinpitämättömyys on sellaista, että he saattavat ajatella, että "en mä kuitenkaan elä yli viiskymppiseksi".

Välinpitämättömyydestä johtuu sekin, että C-hepatiitti on levinnyt nuorten käyttäjien keskuudessa.

Rahat huumeisiin saadaan esimerkiksi myymällä seksiä.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme