Mainos
Mainos

Nuorten huumekuolemien määrä laskenut

Viime vuonna huumeisin kuoli 68 nuorta, arvioi Oikeuslääketieteen laitos.

Nuoria on alustavien tietojen mukaan kuollut huumeisiin vuonna 2005 vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Irti Huumeista ry kertoo, että Oikeuslääketieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan 15-29-vuotiaiden huumekuolemia oli viime vuonna 68. Huumeet eivät aiheuttaneet kaikissa näissä tapauksissa suoraan kuolemaa, vaan kuolinsyy voi olla esimerkiksi tapaturma tai itsemurha.

Korvaushoitolääkkeenä käytettävä buprenorfiini oli yleisin löydös, seuraavaksi tuli amfetamiini. Kannabislöydösten määrä laski vuonna 2005 edellisvuodesta. Heroiinia löytyi vain muutamassa tapauksessa. Nuorten huumekuolemien huippuvuosi oli vuonna 2003, jolloin kuolemia oli 99.

Oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa löytyi viime vuonna huumeita kaikkiaan 174 ruumiista.

Irti huumeista ry:n mukaan huumeiden käyttäjiä on tuhansia ja heidän ongelmansa ovat monimutkaistuneet. Noin puolella huumeiden käyttäjistä on vakavia mielenterveysongelmia, mutta vain pieni osa sai niihin hoitoa.

Tällä viikolla vietetään ennaltaehkäisevän päihdetyön viikkoa. Useilla paikkakunnilla on muistotilaisuuksia huumeisiin kuolleiden nuorten muistoksi. Jokaisen viime vuonna huumeisiin kuolleen nuoren muistolle sytytetään kynttilöitä. Helsingissä tilaisuus on Vanhassa kirkossa tiistaina kello 18.30.

Kynttilät syttyvät myös seuraavilla paikkakunnilla: Anjalankoski, Eurajoki, Hamina, Hanko, Harjavalta, Kokkola, Kuusamo, Naantali, Oulu ja Rauma ja Kotkassa 26.10. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Tilaisuuksien järjestäjinä toimivat Aseman Lapset ry, Irti Huumeista ry, KRIS Suomi ry, Omaiset huumetyön tukena ry, Stop Huumeille ry sekä Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta ja muut paikalliset seurakunnat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme