Mainos
Mainos

Nuorten kokema yksinäisyys on jatkunut usein pitkään

Harva nuori kokee yksinäisyyden myönteisenä. Vaikka tunne voisi olla myös positiivinen, vain kuusi prosenttia nuorista näkee yksinäisyyden myönteisenä tai edes pääosin myönteisenä.

Loput 94 prosenttia löytävät seitsemänkymmentä eri ilmaisua sille, miltä yksinäisyys tuntuu: Ahdistavalta, tuskaiselta, kaipaukselta. Raapivalta tuskalta sisikunnassa.

Tämä käy ilmi valtiotieteen maisterin Jukka Kangasniemen väitöskirjasta, jossa hän käy läpi yli 700 teksti-tv:n Nuorten palstan yksinäisyyttä käsittelevää kirjoitusta. Vuosien 1994-2004 ajalta kerätty aineisto avasi tutkijan eteen monia yksinäisyyden eri ulottuvuuksia.

- Yksinäisyys voi olla joko tilapäistä, tilanteeseen liittyvää tai pitkäaikaista eli kroonista. Yleisimpiä ovat nimenomaan krooninen tai tilanteeseen liittyvä yksinäisyys, Kangasniemi kertoo.

Yksinäisyys on tutkijan mukaan prosessi. Se voi alkaa satunnaisesta tilanteesta, kuten suhteen loppumisesta, johtaa krooniseen yksinäisyyteen, mutta myös päättyä.

- Vaikka harvemmin siitä enää silloin kirjoitetaan, hän toteaa.

Palstalle kirjoittivat pääosin 15-30-vuotiaat.

Yksinäisyydestä voi selvitä

Kangasniemen mukaan yksinäisyys voi johtua sisäisistä tai ulkoisista tekijöistä. Sisäisiä ovat muun muassa persoonan piirteet, kuten ujous, ulkoisia esimerkiksi koulukiusaamisen kohteeksi joutuminen, vieras asuinympäristö tai kaveriporukan puute.

Vaikka pitkään jatkunut yksinäisyys voi johtaa vakaviin seurauksiin, siitä voi myös selvitä.

- Osalla oloa helpottivat asiasta kirjoittaminen, vertaistuen saaminen sekä jollekin puhuminen. Kuuntelija saattoi löytyä esimerkiksi omista vanhemmista.

Tutkija muistuttaa, että osa kokee yksinäisyyden kuitenkin myös myönteisenä.

- On eri asia olla yksin kuin yksinäinen. Vapaaehtoinen yksinoleminen voi liittyä siihen, että henkilö haluaa omaa rauhaa tai keskittyä rauhassa johonkin harrastukseen.

Kangasniemen väitöskirja "Yksinäisyyden kokemisen avainkomponentit Yleisradion tekstitelevision Nuorten palstan kirjoituksissa" tarkastetaan tänään Jyväskylän yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme