Mainos

Nuorten seksuaaliterveys huolestuttaa terveydenhoitajia

Yksi merkki nuorten käyttäytymisen muutoksista on Suomen terveydenhoitajaliiton järjestöpäällikön mukaan uhkaavasti lisääntyneet seksitaudit.

Muutos nuorten seksuaalikäyttäytymisessä huolestuttaa terveydenhoitajia. Nuorten seksuaalikäsityksiä muokkaavat ylierotisoituneen yhteiskunnan viestit, joita tulvii etenkin mainoksista ja viihdeteollisuudesta. Pahimmillaan nämä vääristyneet mielikuvat johtavat liian aikaisiin seksikokemuksiin, suojaamattomaan seksiin, tiheään kumppaneiden vaihtoon ja hyväksikäytölle altistumiseen, sanoo järjestöpäällikkö Tarja Leinonen Suomen terveydenhoitajaliitosta.

Yksi merkki nuorten käyttäytymisen muutoksista on Leinosen mukaan uhkaavasti lisääntyneet seksitaudit. Nuorilla on myös paljon puutteita sukupuolista kanssakäymistä, seksuaaliterveyttä ja pojilla murrosiän kehitysvaiheita koskevissa tiedoissa.

Kouluterveydenhoitajat osaisivat tukea nuorten tervettä seksuaalikehitystä, jos kouluterveydenhoitajan työ vain mitoitettaisiin suositusten mukaiseksi. Nuoret eivät ota esille heille tärkeitä ja intiimejä asioita satunnaisissa pikatapaamisissa kiireen keskellä.

Nuorten luottamus ansaitaan hitaasti

Luottamuksellisen suhteen syntyminen vaatii aikaa. Terveydenhoitajan pitää olla myös helposti tavoitettavissa. Nuoret haluavat oppia tuntemaan hänet ja varmistua hänen luotettavuudestaan, ennen kuin arkaluontoisista asioista voi jutella.

Nuorilla on oikeus saada tarvitsemansa seksuaali- ja kouluterveyspalvelut lähipalveluina turvallisesti ja tasavertaisesti joka puolella maata, korostaa liiton puheenjohtaja Eeva-Liisa Urjanheimo.

Nykyisin kunnat eivät Urjanheimon mukaan noudata kouluterveydenhuollon laatusuosituksia, joiden mukaan yhtä kouluterveydenhoitajaa kohden saa olla enintään 600 oppilasta. Tällä haavaa yhdellä terveydenhoitajalla voi olla jopa yli tuhat oppilasta hoidettavanaan.

Kuntien väliset suuret erot kouluterveyspalveluiden järjestämisessä asettavatkin oppilaat Urjanheimon mukaan hyvin eriarvoiseen asemaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot