Mainos
Mainos

Nuuskasta suuremmat haitat nuorille kuin aikuisille

Syöpäjärjestöt ovat huolissaan nuuskan yleistymisestä nuorten keskuudessa. Nuuska sisältää useita syöpää aiheuttavia aineita, raskasmetalleja ja jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet.

Nuuskan myrkylliset aineet imeytyvät verenkiertoon suun limakalvon kautta ja nuuskaaminen saattaakin olla haitallisempaa nuorille, joilla on herkemmät ikenet kuin aikuisilla, arvelee ylilääkäri Matti Rautalahti Syöpäjärjestöistä.

Syöpäjärjestöissä huolta aiheuttaa väitteet, joiden mukaan nuuska olisi haitattomampaa. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus aiheuttaa riippuvuuden nopeasti ja nuuskaamisesta irti pääsy on jopa vaikeampaa kuin savukkeiden polton lopettaminen, arvelee Rautalahti.

Nuuskaaminen on Suomessa yleistynyt nuorison keskuudessa, vaikka nuuskan myynti on meillä kielletty. Viime vuonna jo 12 prosenttia 15-24-vuotiaista nuuskasi satunnaisesti tai päivittäin. Nuuska on myrkkyseos, joka valmistetaan kosteasta raakatupakasta.

Nuuskasta löytyy jopa 2500 kemiallista yhdistettä, joista osa on tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita. Se sisältää myös huomattavia määriä raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia sekä jäänteitä useista myrkyllisistä kasvinsuojeluaineista.

(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot