Mainos
Mainos

Nykyfilosofi pilkkoo vaikeat asiat arvovalinnoiksi

Filosofian jatko-opiskelija Krista Johansson kertoo Huomenta Suomessa pyrkivänsä tarjoamaan ajankohtaisiin kysymyksiin uusia näkökulmia.

Esimerkiksi ilmastonmuutosta ei pysäytetä filosofialla, mutta asenteisiin ilmastonmuutoksesta filosofi voi vaikuttaa.

- Ihmeitä emme kuitenkaan voi tehdä. Jotta voimme tehdä muutoksia, pitää ymmärtää missä ollaan nyt ja miten nykytilanteeseen on päädytty, hän määrittää.

Palauttamalla vaikean tuntuiset asiat arvovalinnoiksi filosofi voi tuoda kriittisiä työvälineitä siihen, mistä puhutaan ja ajatellaan. Se puolestaan tapahtuu kysymällä kriittisiä kysymyksiä.

Nuo kriittiset kysymykset voisivat Johanssonin mukaan liittyä tällä hetkellä esimerkiksi ilmastonmuutokseen, tai vaikka eduskunnan päätöksentekoon.

- Jos esimerkiksi eduskunnan päätöksentekoa pidetään huonona, täytyisikö ainoastaan tyytyä moittimaan sitä vai pyrkiä tekemään siitä niin hyvä kuin on mahdollista?

- Jokainen esimerkiksi voisi ilmastonmuutoksesta puhuttaessa miettiä omaa lastaan, ja millaisen maailman hänelle jättää. Jos asia käännettäisiin näin päin, tehtäisiinkö sellaisia päätöksiä kuin tällä hetkellä politiikassa tehdään?

- Filosofia voi olla kriittinen työväline. Se on tärkeää, jotta sellaisia möhkäleitä ei synny, ettei pilkota ja eritellä asioita.

Johanssonin mukaan kaukana ovat ne ajat, jolloin filosofin ajateltiin pystyvän kertomaan tavalliselle kansalle, miten asiat maailmassa ovat.

- Filosofitkin erikoistuvat. Koko ajattelutapa filosofeista on muuttunut. Ei voida palata sellaiseen Platonin aikaiseen ajatteluun, että filosofi voisi olla jonkinlainen kuningas. Me kaikki muutamme toiminnallamme maailmaa.

Filosofien neuvot sen sijaan kelpaavat nykypäättäjillekin.

- Ihmistieteiden konferenssissa Turkissa eräs amerikkalainen professori kertoi toimineensa ennen Barack Obamanneuvonantajana.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot