Mainos

Nykylaki ei toimi – "poliisin painopiste pois seksin myyjistä"

Oikeusministeriön tilaama selvitys ehdottaa joko seksinoston kieltämistä kokonaan tai nykylain tarkentamista koskien ostotilanteen rangaistavuutta.

Nykyinen laki kieltää seksipalveluiden ostamisen henkilöltä, jonka asiakas tietää olevan parituksen tai ihmiskaupan uhri.

Selvityksen ehdotus muuttaisi lakia siten, että seksin ostaminen olisi kiellettyä ja rangaistavaa silloin, kun asiakkaalla on syytä epäillä seksiä myyvän henkilön olevan parituksen tai ihmiskaupan kohde.

Selvityksen toinen tekijä, professori Johanna Niemi totesi raportin julkistamistilaisuudessa keskiviikkona, että täyskielto voisi olla poliittisesti hankala asia, jolloin ostoa koskevan lainsäädännön muuttaminen voisi olla helpompi tapa puuttua seksikaupan epäterveisiin ilmiöihin.

– Tätä varten kävimme läpi tilastollista aineistoa tuomioistuimien ratkaisuista, poliisin tilastoja tietoon tulleesta rikollisuudesta, seksinostotuomiot sekä paritus- ja ihmiskauppatuomiot Suomesta, sanoo toinen selvitykseen tekoon osallistuneista, oikeustieteen maisteri Jussi Aaltonen.

Aaltosen mukaan seksikauppa Suomessa on usein varsin rumaa touhua.

–Tuomioista löytyi erilaista väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä tai sitten henkilön erittäin heikon aseman hyväksikäyttöä.

Seksipalveluiden myyntiä selvitys ei kriminalisoisi.

– Emme näe mitään syytä rangaista henkilöitä, jotka ovat mahdollisesti pakotetut tai muuten alistetut seksin myyntiin, Aaltonen sanoo.

Sekä ministeri että selvityksen tekijät ovat sitä mieltä, että jostain syystä viranomainen puuttuu mieluummin prostituoitujen toimintaan kuin seksin ostajien toimintaan.

– Yleensä silloin, kun poliisi puuttuu seksikauppaan, niin poliisin painopiste on seksin myyjissä, Aaltonen sanoo.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) itse kannattaa seksin oston kriminalisointia.

– Myyntiä ei kuitenkaan tule kriminalisoida. Tämä on Ruotsin mallin mukaista, ja siellä se on toiminut. Jos prostituoitu joutuu väkivallan kohteeksi, niin hän uskaltaa mennä sitten poliisille, Henriksson pyörittelee.

Satoja tutkintoja – kourallinen tuomioita

Raportin aineisto koskien seksikaupan kohteen hyväksikäyttöä kattaa tapaukset vuodesta 2006 alkaen.

Poliisin tietoon tulleita seksikaupan kohteen hyväksikäyttöä ilmeni eniten vuosilta 2008 ja kuluvalta vuodelta 2013.

Vuonna 2008 tapauksia oli yli 170, ja nyt kuluvana vuonna tapauksia on tiedossa yli 130.

Muina tarkastelujakson vuosina tapauksia oli vain kymmeniä.

Tutkijoiden mukaan tilastopiikit selittyvät muun muassa poliisin tehovalvontaoperaatioilla thaipaikkoihin ja viime aikojen seksikauppaa koskevilla poliisitutkinnoilla.

Kaikkiaan poliisitutkintoja, jotka koskevat seksikaupan kohteina olevien henkilöiden hyväksikäyttötapauksia, suoritettiin tarkastelujakson aikana 379.

Syytteitä on nostettu 73, tuomioistuimissa juttuja on käsitelty 50, tuomioita on tullut 34.

Ostoista langetetut sakkorangaistukset ovat olleet satasista muutamaan tuhanteen euroon.

Paritus vai ihmiskauppa?

Selvityksen tekijät ja ministeri myöntävät myös, että lainsäädännössä on pulma koskien parituksen ja ihmiskaupan rajanvetoa.

Ihmiskauppatapauksissa prostituoituja kohdellaan uhreina, kun taas paritustapauksissa prostituoidulla on todistustaakka parittajaa vastaan.

Tästä syystä paritustapaukset ovat usein mutkikkaita, koska prostituoitu voi olla hyvin haluton todistamaan parittajaa vastaan, vaikka olisi ollut selkeästi alisteisessa tai pakotetussa asemassa.

– Rikostunnusmerkistöissä on päällekkäisyyttä, se on tunnustettu. Saattaa olla perusteltua, että paritusrikosten ja ihmiskaupparikosten välistä rajanvetoa selkiytetään, Aaltonen sanoo.

Oikeusministerin mukaan tätä asiaa ratkotaan parhaillaan työryhmässä.

Yleisellä tasolla raportti piirtää suomalaisesta seksikaupasta salmiakin mallisen kuvion.

Yläpäässä on pieni joukko seksinmyyjiä, jotka toimivat täysin itsenäisesti ja omavaltaisesti.

Salmiakin alakulmassa taas ovat täysin pakotetut ja alistetut, hyväksikäytetyt henkilöt, joiden asema on ilmeinen ostajille. He voivat olla esimerkiksi täysin kielitaidottomia ja heidän liikkumistaan kontrolloidaan.

Suurin osa seksin myyjistä sijoittuu väliin - salmiakin keskikohtaan. Seksin myynti voi näyttää vapaaehtoisperusteiselta, mutta se ei sitä täysin ole. Ostajan on kuitenkin usein mahdotonta tietää tai päätellä, onko henkilö täysin omasta päätöksestään myymässä itseään.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.