Mainos
Mainos

Nykytekniikka ei korvaa vaeltajan varusteita

Nykytekniikka, kännykät ja pelastushelikopterit luovat ihmisille myös liiallista turvallisuuden tunnetta erämaassa liikuttaessa. Oikea varustus on kuitenkin turvallisuuden kannalta edelleen tärkein asia. Tunturivaelluksen vaaroja mietitään viikonvaihteessa Saariselällä.

Helikopteri

Pelastushelikopteri Aslak lähtee tositoimiin onnettomuuspaikalle kesken pelastuspalveluesittelyn Saariselältä. Nykytekniikka on tärkeä apu tämän päivän hätätilanteissa, mutta sillä on vaaransakin.

-Kännykät, joka on tietenkin siunauksellinen turvatekijä niin se aiheuttaa väärää turvallisuudentunnetta ja kuvittelu siitä, että helikopteri auttaa aina, voi myöskin johtaa harhaan, sanoo Ivalon terveyskeskuslääkäri Pekka Harve.

Liikkujan tai toisaalta pelastajan varustus on edelleen tärkein asia. Saariselällä todettiin, ettei esimerkiksi viranomaisilla ole kyllin peittoja tai suojavaatteita potilaiden suojaamiseen kylmältä erämaassa kulkijasta puhumattakaan.

-On se kylmä, mikä on se suurin vihollinen. Ihminen pärjää ilman ruokaa päivän tai kaks aivan hyvin. Kylmyyttä vastaan ei pitkälle potkita. Sen vuoksi pitää aina olla lämmintä varavaatetta mukana, neuvoo Saariselkäläinen eräopas Teuvo Katajamaa.

Saariselällä on pohdittu myös sitä, käytetäänkö pelastushelikoptereita onnettomuustilanteissa liiankin herkästi.

-Maakuljetukset ovat edelleen myöskin hyvin käyttökelpoisia ja tehokkaita. Pitää tilanne aina arvioida, ei pidä pelastustoimia myöskään ylimitoittaa. Mutta liian vähän meillä helikoptereita vieläkin on verrattuna moniin muihin valtakuntiin., kertoo puheenjohtaja Kari Lehtola Vapepasta.

Pahin mahdollinen onnettomuusuhkakuva Lapissa olisi talvella tapahtuva suuronnettomuus, jossa olisi mukana linja-auto. Kuun alussa järjestetyn harjoituksen kokemusten mukaan kunnat eivät ole tälläiseen mahdollisuuteen varautuneet.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme