Mainos
Mainos

OAJ:n Kangasniemi: Harrastusrahat askel oikeaan suuntaan

Opettajien ammattiliitto OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi on tyytyväinen valtion päätökseen panostaa oppilaiden hyvinvointiin, vaikka 20 miljoonaa onkin summana riittämätön.

- Näillä rahoilla on suuri merkitys. Valitettavasti se on kuitenkin valitettavan vähän, vain runsaat puoli prosenttia siitä summasta, mitä kouluihin menee vuodessa, Kangasniemi sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Lähes 300 kuntaa on saamassa ylimääräistä rahaa kerhotoimintaan. Paristakymmenestä miljoonasta siihen lohkaistaan kuusi.

Tarkoitus on tarjota jokaiselle koululaiselle ilmainen harrastus koko perusopetuksen ajaksi. Kerhotoiminnassa on oppilaille tarjolla muun muassa liikuntaa, taidetta ja luontoharrastuksia.

- Tässä on se hyvä puoli, että vihdoin tämä hallitus pitää lupauksen siitä, että ikäryhmien pienentymisestä vapautuvat rahat käytetään kouluun. Kohteet ovat oikeita, mutta pienillä rahoilla saadaan hyvin vähän aikaiseksi.

Ongelmat johtuvat liian suurista ryhmistä

Suurin osa tukirahoista ohjataan oppilashuollon parantamiseen.

Koululaisten hyvinvointi on ollut tapetilla Jokelan viime marraskuisista koulusurmista lähtien. Kangasniemellä on selkeä kuva siitä, miten nuorten mielenterveysongelmia ja oireilua voitaisiin ainakin jossain määrin ennaltaehkäistä.

- Kun on liian suuria ryhmiä, ongelmia syntyy. Oppilaita ei pystytä ottamaan yksilöinä huomioon.

- On päivänselvää, että suuri osa tällaisista tapauksista jäisi joka tapauksessa huomaamatta. Pätevät opettajat pystyisivät kuitenkin tekemään hirvittävän paljon hyvää, jos ryhmäkoot olisivat pienemmät.

Kangasniemen mukaan peruskoulutuksen laadussa on liian suuret erot kuntien välillä. Kouluterveydenhuollon järjestää suositusten mukaisesti 14 prosenttia kunnista. Lukemaa selittää osaksi se, että muutama kymmenen kuntaa kamppailee jatkuvasti vakavien talousvaikeuksien kanssa.

- On kuitenkin myös keskitason kuntia, joilla asioiden priorisointi on aivan päin mäntyä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme