Mainos
Mainos

OAJ:n Luukkainen Uutisextrassa: On hämmentävää, että viiden vuoden yliopistokoulutuksen jälkeen palkka on 2100 e/kk

Julkisen puolen palkankorotusten pitää olla ensi talvena vähintään yhtä korkeita kuin yksityisillä aloilla, vaatii opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen MTV:n uutisekstran haastattelussa.

 Ilman palkankorotuksia ei ensi syksynä selvitä, mutta niitä voidaan keventää Luukkaisen mukaan esimerkiksi uudenlaisilla työaika-malleilla.

Olli Luukkainen vastaa paitsi opettajien, myös koko akavalaisen julkisen puolen palkkaneuvotteluista. Hän on myös neuvottelujärjestö Jukon hallituksen puheenjohtaja.

Ensi tammikuussa Jukon palkkaneuvotteluiden yksi päämissio on hakea korotuksia akateemisesti koulutettujen pienituloisten palkkoihin.

– Onhan se ihan hämmentävää, että esimerkiksi luokanopettaja aloitta työuransa vähän päälle kahden ja puolen tonnin palkalla ja lastentarhanopettaja saa viiden vuoden yliopisto-opiskelun jälkeen 2 100 euroa kuussa. Onhan ne äärettömästi liian alhaisia aloituspalkkoja, sanoo Olli Luukkainen.

Suomen julkinen sektori on velkainen ja palkkaneuvotteluista on tulossa vaikeat.

– Kun eletään vaikeaa aikaa, niin silloin sanotaan julkiselle sektorille, että nyt ei ole varaa teidän palkankorotuksiin. Ja kun eletään hyvää aikaa, niin ne verokertymät tulevat semmoisen puolitoista - kaksi vuotta myöhässä. Silloin sanotaan, nyt ei  julkisella sektorilla ole vielä näkyvissä tämä hyvä aika, eikä siis ei ole palkankorotusaika.

Julkisen sektorin edessä ei ole koskaan hyvä aika, päättelee Luukkainen.

Suomeen on ajettu niin sanottua vientivetoista palkkamallia, mutta Luukkaiselle se ei tule ensi talvena kelpaamaan.

"Palkankorotuksia on tultava"

– Keskeistä on se, että ensinnäkin palkankorotuksia on tietenkin tultava. Ilman niitä ei sopimusratkaisuja synny. Ja julkisen sektorin korotustasot eivät voi poiketa alaspäin yksityisen sektorin tasosta, paaluttaa Luukkainen.

Sitten Juko haluaisi valtio- tai kuntatyönantajalta jonkinlaisen mielenilmaisun, että palkkojen jälkeenjääneisyyttä tullaan korjaamaan seuraavissa sopimuksissa.

– Palkkaohjelma-tyyppisestä ajattelusta meidän puolelta lähetään, kiteyttää Luukkainen.

Myös sopimusten tekstimuutoksilla voidaan palkankorotuspainetta pienentää.

Olli Luukkainen luettelee mahdollisina teksti-asioina muun muassa työaikamallit, nuorten työntekijöiden tukemisen sekä toimet työpaikan johtamisen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi.

– Niillä parannuksilla olisi merkitystä myös palkkapöydässä, sanoo Luukkainen.

Syksyn palkkaneuvottelut alkavat ensin paperin, sitten teknologiateollisuuden sopimuksilla. Julkisen alan työehtosopimukset päättyvät vasta puoli vuotta myöhemmin. Olli Luukkkainen aikoo odottaa ensimmäisiä sopimuksia rauhassa ja eikä esitä vielä euro- tai prosenttitavoitteita.

– Siihen on liian aikaista ottaa kantaa tässä vaiheessa, sanoo Olli Luukkainen.

Uutisextra MTV3-kanavalla kello 19.10 ja Katsomo.fi-palvelussa. ​​​​​​​

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot