Mainos
Mainos

OECD: Korkeakoulujen kahleita pitäisi keventää Suomessa

Arviointiryhmän mukaan Suomen yliopistot ja korkeakoulut ovat hyvin raskaasti säännösteltyjä.

OECD:n tutkimuksen mukaan Suomessa opetusministeriön pitäisi vähentää suoraa kontrollia korkeakouluista ja vahvistaa korkeakoulujen autonomiaa.

Suositus sisältyy OECD:n kansainväliseen yhteistyöhankkeeseen, jossa arvioitiin korkeakoulujen alueellista vaikuttavuutta. Tarkasteluun osallistui 14 aluetta 12:sta eri maasta. Suomesta oli mukana vain Jyväskylän seutu.

Arviointiryhmän mukaan Suomen yliopistot ja korkeakoulut ovat hyvin raskaasti säännösteltyjä. Nykyinen rahoitusmalli perustuu tutkintojen määrään. Se ei motivoi riittävästi alueelliseen kehittämiseen. Aluerahoitus tulisi koota yhdeksi kokonaisuudeksi, jota sisäministeriö hallinnoisi.

Yliopiston kolmas päätehtävä, alueellinen kehittäminen, tuli lakisääteiseksi vuonna 2005, mutta rahoitusmallit eivät sitä tunnista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot