Mainos
Mainos

OECD: Suomen terveydenhuolto eriarvoinen

OECD arvioi Suomen terveydenhuollon toimivaksi. Ongelmia tuottavat kuitenkin kovat lääkekustannukset, pitkät jonot ja työvoimapula.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä pärjää kansainvälisessä vertailussa edelleen hyvin. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD löytää arviossaan myös ongelmia. Niitä ovat Suomessa esimerkiksi kovaa vauhtia nousevat lääkekustannukset, pitkät hoitojonot ja pula hoitohenkilökunnasta.

OECD kiinnittää raportissaan huomiota myös asukkaiden epätasa-arvoon. Työssäkäyvät pääsevät nopeasti ja ilmaiseksi työterveyshuoltoon. Sen sijaan heikommassa taloudellisessa asemassa olevat joutuvat jonottamaan ja maksamaan terveyskeskusmaksuja.

Muutamista epäkohdista huolimatta vertailu antaa Suomen terveydenhoitojärjestelmälle hyvät pisteet. OECD:n mukaan Suomen terveydenhuoltomenojen osuus bruttokansantuotteesta on alhaisempi kuin OECD-maissa keskimäärin. Suomalaiset ovat myös tyytyväisempiä terveydenhuoltoonsa kuin monien muiden OECD-maiden asukkaat. Edellisen kerran järjestö arvioi Suomen terveydenhuoltoa seitsemän vuotta sitten.

OECD ehdottaa tulospalkkauksen käyttöönottoa suomalaisissa terveyskeskuksissa. Lääkekulujen leikkaamisessa auttaisivat lääkäri- tai sairaalakohtaiset lääkebudjetit. Lääkekulut ovat Suomessa kivunneet reilusti yli muiden pohjoismaiden lääkekulujen.

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen mukaan lääkebudjettia ei voi sellaisenaan soveltaa Suomessa.

- Minusta pitäisi nyt selvittää sitä, miten voisimme tällaista seurantaa entistä paremmin luoda lääkemääräämiskäytäntöihin eli seurata sitä, miten eri terveyskeskuksissa ja sairaaloissa lääkkeitä määrätään, hän sanoo. Haatainen kehottaa pohtimaan nykyjärjestelmän hyviä puolia, ennen kuin tämän tyyppisistä uudistuksista innostutaan liikaa.

Haatainen on OECD:n raportoijien kanssa samaa mieltä siitä, että suuret säästöt tuonutta lääkevaihtoa on edelleen kehitettävä. Parhaillaan valmisteltavalla lääketaksan muutoksella on tarkoitus alentaa kaikkein kalleimpien lääkkeiden vähittäismyyntihintoja. Säästöihin tähdätään myös apteekeille myytävien lääkkeiden tukkuhintojen yhdenmukaistamisella, jolloin lääkeyritysten myöntämät alennukset tulisivat vastaisuudessa hyödyntämään myös potilaita, sanoo Haatainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme