Mainos

Ohjeita oppilaiden tarkastamiseen odotetaan – nämä esineet otettu pois

STT:n soittokierroksella yläkouluihin ilmeni, että opettajat ja rehtorit ovat käyttäneet vuoden alusta voimassa olleita uusia koulurauhaoikeuksia harvakseltaan. Monissa kouluissa rehtorit ovat pyytäneet opettajia vielä odottamaan tarkastus- ja haltuunotto-oikeutensa kanssa.

Uusi laki antaa opettajalle ja rehtorille oikeuden tutkia oppilaan tavarat ja taskut, jos jonkun turvallisuus on vaarassa. Heillä on myös oikeus ottaa haltuun vaaralliset tai häirintään käytetyt esineet.

Esimerkiksi Helsingissä Ylä-Malmin peruskoulun rehtori Tomi Ojanen on ohjeistanut opettajia pidättäytymään toiminnasta toistaiseksi.

 Voimakeinotkin sallittuja 

- Uuden lain mukaan opettajalla ja rehtorilla on viimeisenä keinona oikeus tutkia oppilaan tavarat, päällisin puolin vaatteet ja koululla olevat säilytystilat.

- Tarkastajan pitää olla samaa sukupuolta. Paikalla on oltava kaksi aikuista koulun henkilökunnasta.

- Vaarallinen, kielletty tai häirintään käytetty esine tai aine voidaan ottaa haltuun.

- Jos oppilas ei esinettä anna ja jonkun turvallisuus on vaarassa, voidaan käyttää tarpeellisia voimakeinoja.  

- Kaupunki on ilmoittanut, että siltä tulee yhteiset sovellusohjeet kouluille. Emme lähde sooloilemaan.

Myös Joensuun lyseon rehtori Urpo Tuppurainen kertoo odottavansa kaupungin ohjeistusta.

- Laki antaa mahdollisuuden puuttua jo tässä vaiheessa, jos aihetta. Ei ole ollut aihetta.

"Ettei tulisi ylilyöntejä" 

Suutarilan yläasteella Helsingissä uuden lain nojalla on jo otettu haltuun sakset ja uudenvuoden jäljiltä taskussa pyörinyt papatti. Rehtori Pertti Purhonen on kuitenkin jarrutellut henkilökuntaansa ylilyöntien välttämiseksi. Hänkin odottaa valtakunnallisia, kunnallisia ja ammattijärjestön ohjeita lain soveltamisesta. 

Kaukovainion koulussa Oulussa tarkastuksia ei ole tehty. Turun lyseon yläkoulussa ja Seinäjoen lyseossa tilanne on sama.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on varannut tälle vuodelle miljoona euroa lakipaketin koulutuksiin. Useille paikkakunnille suuntaava koulutuskierros alkaa ensi kuun alussa.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ julkaisi omat ohjeensa opettajille ja rehtoreille heti loppiaisen jälkeen. Kehittämispäällikkö Nina Lahtinen OAJ:stä huomauttaa, ettei uusi laki velvoita tutkimaan oppilasta.

- Tutkimus ja esineen haltuunotto ovat viimeinen keino tapauksissa, joissa oma tai toisen turvallisuus on vaarassa. Silloin voi aina pyytää poliisin paikalle.

Rehtori Purhonen Suutarilasta kertoo, että vaaralliset esineet on yleensä saatu pois oppilailta vanhankin lain aikaan.

- Olemme ystävällisesti pyytäneet tyhjentämään taskut oma-aloitteisesti. Sitten olemme sanoneet, että jos et tyhjennä, meillä on epäilys ja soitamme huoltajillesi. Yleensä siinä vaiheessa taskut ovat tyhjentyneet. 

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot