Mainos
Mainos

Ohjelmistoradio mullistamassa armeijan tietoliikenteen

Uuden ohjelmistoradiotekniikan myötä muun muassa armeijaradioiden tietoturva paranisi merkittävästi. Mullistavaa tekniikkaa voitaisiin soveltaa myös siviilipuolella. Suomen lisäksi hankkeeseen osallistuvat Ranska, Italia, Espanja ja Ruotsi.

Suomi aloittaa neljän muun eurooppalaisen maan kanssa kehitystyön uusien, ohjelmoitavien radioiden sotilassovelluksissa.

Arviolta sadan miljoonan euron hanke mullistaa toteutuessaan sotilasradiot monipuolisuudellaan. Suomi on ollut kaikessa hiljaisuudessa alan kehityksen kärjessä jo vuosia.

Laivastosta alkaneen ja maavoimien kanssa jatkuneen tutkimus- ja kehityshankkeen nimi on sotilaslyhenteiden mukaan ohra eli ohjelmistoradio.

Yksikertaistettuna yhdessä laitteessa monipuoliset ohjelmat toimittavat useita erityyppisiä radiotehtäviä yhtäaikaa. Hankkeen merkitys olisi asiantuntijoiden mukaan valtava.

- Näihin ohjelmistoihin voidaan tuoda sotilastietoliikenteen erityispiirteitä, joita ovat tietoturva, suoja tiedustelulta, häirinnänsietoisuus, sanoo komentaja Topi Tuukkanen Puolustusvoimien tietotekniikkalaitokselta.

Tekniikka avuksi myös kriisinhallintaoperaatioissa

Tuukkasen mukaan ohjelmistoradio tarjoaa myös mahdollisuuden toimia kahdessa tai jopa kolmessa radioverkossa samanaikaisesti, mikä tuo varsinkin kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä mahdollisuuden sovittaa nämä radiot ja niiden tiedonsiirtotoiminnot yhteen.

Ohjelmistoradioiden verkolla voitaisiin korvata myös nyt amerikkalaissatelliiteista riippuva paikannus.

Ohjelmistoradion idea on 15 vuotta vanha mutta vasta uusilla komponenteilla on rakennettu ensimmäinen toimiva laite. Rahaa kehitystyöhön on kulunut yli 10 miljoonaa euroa.

Myös siviilipuolen sovelluksia

Seuraavaksi Suomen tavoitteena on jatkaa prototyypin tekoon, ja tähän halutaan kumppaneita. Mukana ovat Ranska, Italia, Espanja ja Ruotsi ja myös Saksaa toivotaan mukaan hankkeeseen.

Ohjemistoradiossa olisi myös Suomen oma etu.

- Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kykenemme radioteitse siirtämään informaatiota siten, että omat joukkomme eivät paljastu. Toisaalta voimme siirtää tietoa myöskin siten että vastapuolen tai mahdollinen häirintä ei siihen vaikuta, sanoo Tuukkanen.

Tästä syystä hanke on ollut vähemmän julkinen. Ohjelmistotekniikkaa voidaan soveltaa myös siviilipuolella, missä sen odotetaan muun muassa monipuolistavan moninkertaisesti kännyköiden toiminnan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme