Mainos
Mainos

Oikeudenkäynneissä avustaville harkitaan tiukempia rajoituksia

Oikeusministeriön työryhmä pohtii, pitäisikö mahdollisuus oikeudenkäynneissä avustamiseen rajata vain asianajajille ja julkisille oikeusavustajille.

Yksi harkittava vaihtoehto on, että luotaisiin uusi lupajärjestelmä muita avustajia kuin asianajajia varten.

Tätä nykyä avustaja voi olla kuka tahansa lainoppinut. Vailla oikeusalan tutkintoa olevat maallikot voivat hoitaa sukulaistensa asioita ja kenen tahansa riidattomia juttuja.

Oikeusministeriön mukaan tavoitteena on taata avustajatoiminnan laadukkuus. Asianajajat ja valtion oikeusaputoimistoissa työskentelevät julkiset oikeusavustajat joutuvat noudattamaan hyvää asianajotapaa. Heitä valvoo Suomen Asianajajaliitto ja oikeuskansleri.

Lainsäädäntöneuvos Tatu Leppäsen mukaan jotkut "villit" avustajat ovat aiheuttaneet ongelmia, joista ovat valittaneet esimerkiksi tuomioistuinten jäsenet. Pulmana on myös se, että Asianajajaliitosta erotetut asianajajat voivat nykyisin jatkaa toimintaansa vapaasti tavallisina avustajina.

Työryhmälle on varattu aikaa ensi vuoden lokakuuhun asti. Oikeusavustajien kelpoisuusehtoja kiristettiin viimeksi vuonna 2002.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme