Mainos
Mainos

Oikeudenkäynnin viivästymisestä voi pian saada korvausta

Oikeudenkäynnin viivästymisestä voi ensi vuodesta alkaen saada korvausta valtiolta. Eduskunta hyväksyi lainmuutoksen sisällön tänään.

Ehtona korvauksen saamiselle on, että oikeudenkäynti on pitkittynyt valtion vastuulle kuuluvasta syystä. Sellainen voi olla esimerkiksi asioiden ruuhkautuminen oikeuslaitoksen henkilöstöpulan vuoksi.

Nykyisin rahallista hyvitystä voi yleensä saada vain valittamalla oikeuskäsittelyn pitkittymisestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Suomi onkin saanut ihmisoikeustuomioistuimelta useita tuomioita siitä, ettei oikeudenkäynti ole tapahtunut kohtuullisessa ajassa. Tuomituissa tapauksissa pisimmillään oikeutta oli käyty 16 vuotta ja lyhimmillään runsaat neljä vuotta.

Uuden lain mukaan korvausta voidaan maksaa 1 500 euroa joka vuodelta, jolloin oikeudenkäynti on viivästynyt valtion vastuulla olevasta syystä. Enimmillään summa on 10 000 euroa.

Kansanedustajat olivat tyytyväisiä uudistukseen. Eduskunnan keskustelussa tosin kysyttiin, olisiko valtion viisaampaa palkata lisää väkeä oikeusistuimiin kuin ryhtyä maksamaan sakkoja viivästyksistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme