Mainos

Oikeus torppasi HK Ruokatalon turvaamistoimi-vaatimuksen työtaistelukiellosta

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi HK Ruokatalo Oy:n vaatimuksen sen laittomina pitämien työtaistelutoimien torppaamisesta oikeusteitse vastapuolta kuulematta.

Vaatimus oli jätetty viime perjantaina ja oikeus antoi päätöksen saman tien.

HK Ruokatalo vaati 300 000 euron uhkasakon asettamista Suomen Elintarviketyöläisten liitolle ja Forssan Elintarviketyöläisten ammattiosastolle. Oikeuden olisi pitänyt kieltää ammattiyhdistyksiä jatkamasta tai uudistamista työtaistelutoimenpiteitä. Niiden taustalla ovat tammikuussa alkaneet yt-neuvottelut, jotka ovat viime päivinä aiheuttaneet ulosmarsseja ja hidasteluja kolmella teurastamolla.

HK Ruokatalo oli vaatinut asian käsittelemistä kokonaan salaisena, mutta käräjäoikeus suostui siihen vain osin. Päätöksestä salattiin liiketoimintaa koskevia tietoja.

"Oikeudellisesti epäselvää"

Oikeus torppasi hakemuksen kuitenkin kättelyssä. Käräjäoikeuden mukaan on oikeudellisesti epäselvää onko yrityksellä oikeus hakea työtaistelutoimenpiteiden kieltämistä turvaamistoimen kautta.

- Hakijan esittämä turvaamistoimen tarkoituksen vaarantuminen ei ole riittävä peruste väliaikaisen turvaamistoimen määräämiselle, vaan vastapuolen kuuleminen on tarpeen ennen asian ratkaisemista.

Samanlainen turvaamistoimihakemus herätti paljon kohua viime kesänä, kun Finnair sai käräjäoikeudesta samanlaisen väliaikaisen turvaamistoimen perusteella kiellettyä laittomaksi koetun yhtiön tekniikan työntekijöiden lakon. Muutamaa viiikkoa myöhemmin Finnair perui hakemuksensa, eikä sitä sitten tutkittu tarkemmin.

Syksyllä Kotkan satamassa samanlaista uhkasakolla ryyditettyä turvaamistoimea käytettiin AKT:n saarron purkamiseen.

Täydennys 22.2.: Ammattiliitto Pro:n mukaan Finnairin tapauksesta on vielä vireillä kaksi oikeusprosessia, joissa yritetään selvittää Finnairin toimien laillisuus. Aikanaan Pro kanteli turvaamistoimipäätöksestä Helsingin hovioikeudelle, joka ei ottanut juttua käsittelyyn. Pro valitti tästä korkeimmalle oikeudelle. Tämän lisäksi Prolla on vireillä vahingonkorvauskanne perusteettoman turvaamistoimen hakemisesta Finnairia vastaan Helsingin käräjäoikeudessa. Tämä on edennyt toistaistaiseksi vasta kirjalliseen valmisteluun.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot