Mainos
Mainos

Oikeus: Tv-lupatarkastaja luuli kaiutinta televisioksi tai rikkoi kotirauhaa

Kuopion hallinto-oikeus on tuoreella päätöksellään kumonnut viestintäviraston yksityishenkilölle määräämän takautuvan tv-lupamaksun. Oikeuden mukaan tv-lupatarkastaja ei voinut hankkia maksun perusteena ollutta tietoa muutoin kuin lakia rikkomalla.

Viestintävirasto oli perinyt viime keväänä Nurmeksessa asuvalta yksityishenkilöltä 60 euron takautuvan tarkastusmaksun, koska lupatarkastaja oli havainnut tämän asunnossa suurikokoisen digitaulutelevision vaikkei tämä ollut maksanut tv-lupaa.

Asunnossa ei ollut ollut ketään tarkastajan saapuessa, mutta sen ulko-ovi oli ollut auki. Kertomuksensa mukaan tarkastaja oli nähnyt television seistessään asunnon ulko-ovella.

Asukas: Ovelta ei näkymää olohuoneeseen

Tarkastusmaksun saanut henkilö valitti Viestintäviraston päätöksestä Kuopion hallinto-oikeuteen. Hänen mukaansa havainnon tekeminen asunnon ovelta ei ole mahdollista, sillä sieltä ei ole lainkaan näköyhteyttä olohuoneeseen. Valituksen mukaan tarkastaja ei ole voinut nähdä televisiota menemättä luvatta asuntoon ja rikkomatta kotirauhaa.

Asukas liitti valitukseensa asunnosta ulko-ovelta otettuja kuvia. Niiden mukaan ulko-ovelta ei ole näkymää olohuoneeseen, jossa tarkastaja on väittänyt suurikokoisen television sijainneen. Asunnon ovelta on nähtävissä ainoastaan pystymallinen kaiutin eikä digitelevisio, kuten tarkastaja on kuvannut. Asukkaan mukaan tarkastajan on siis joko täytynyt rikkoa kotirauhaa tai luulla kaiutinta suurikokoiseksi televisioksi.

Oikeus uskoi asukasta

Oikeus piti asukkaan antamaa selvitystä luotettavana. Asunnon kotiovelta tehty havainto ei voi oikeuden mukaan pitää paikkansa.

Jos tarkastaja on ilman lupaa tunkeutunut kotirauhan suojaamalle alueelle, todistusaineistoa on oikeuden mukaan hankittu laittomalla tavalla ja asukkaan perusoikeutta loukaten. Tällainen menettely loukkaisi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteita, hallinto-oikeus toteaa päätöksessään.

Kuopion hallinto-oikeus määräsi viestintäviraston päätöksen takautuvasta tv-lupamaksusta kumottavaksi. Päätöksestä voi vielä valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Viestintävirasto on vastineessaan kiistänyt valituksen. Se myös pitää mahdottomana, että kokenut tarkastaja olisi luullut kaiutinta televisioksi.

Päätöksestä kertoo ensimmäisenä Edilex.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme