Mainos
Mainos

Oikeusapu-uudistus lisännyt tuomareiden työtaakkaa

Oikeusavun laajentaminen keskituloisiin on lisännyt käräjäoikeuksien työtä selvästi.

Viime kesänä voimaan tullut oikeusapu-uudistus on lisännyt merkittävästi käräjäoikeuksien työtä, kun oikeusapu laajeni myös keskituloisiin. Useimmat oikeusapuasiakkaat maksavat nyt oikeudenkäyntikuluistaan omavastuuosuuden. Osuus nousee enimmillään 75 prosenttiin oikeudenkäyntikuluista. Summan ratkaisee henkilön tulotaso.

Käräjäoikeuksissa tämä on merkinnyt lisätyötä. Asioista päättämisen ohella oikeuden on tehtävä lukuisia korvausratkaisuja siitä, miten oikeudenkäyntikulut jaetaan.

Oikeudenkäyntikulujen jakamisesta voi päättää ainoastaan tuomari, koska kyse on harkinnanvaraisista asioista. Käräjäoikeus pyrkii antamaan istuntopäivänä ratkaisun paitsi itse asiasta myös oikeudenkäyntikulujen jakamisesta. Kuopion käräjäoikeuden tuomarin Hannu Lindgrenin mukaan oikeudenkäynnin korvauksia ositetaan usein esimerkiksi pahoinpitelyjutuissa.

Oikeudenkäyntikuluja laskettaessa huomioon tulee ottaa osapuolten asianajajien palkkiot ja asiakkaiden omavastuuosuus niistä. Loput maksaa valtio. Rikosasiassa tuomittu vastaaja joutuu korvaamaan sekä asianomistajan että valtion kulut. Hannu Lindgrenin mukaan oikeusapu-uudistus on kiristänyt korvauslinjaa entisestään.

-Oikeusapulain myötä (---) laista poistui mahdollisuus jättää (oikeudenkäyntikulut) tuomitsematta vastaajan huonon taloudellisen aseman johdosta. Eli pääsääntö on se, että vastaaja korvaa asianomistajan oikeudenkäyntikulut, toteaa Lindgren.

Lindgren epäilee, että useilta varattomilta vastaajilta ei kuitenkaan pystytä koskaan perimään kuluja takaisin.

(MTV3)

Katso myös Helka Shecterin juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 02.05.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme